Ocean

In Memoriam Murshid Karimbakhsh

Op 23 april 2019 overleed Johan Witteveen die de soefi-naam Karimbakhsh droeg. Zijn betekenis voor het universeel soefisme in de lijn van Hazrat Inayat Khan is groot geweest; zowel nationaal als internationaal. Hij was gedurende tientallen jaren een drijvende kracht achter de Soefi Beweging en oprichter en onvermoeibaar pleitbezorger van de Federation of the Sufi Message, waarin hij - met succes - poogde de diverse stromingen binnen het Universeel Soefisme te doen samenwerken.
Hij was daarnaast een econoom van internationale faam, o.m. mede-ontwerper van de BTW, Minister van FinancieŽn en Voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds.
Naast vele academische werken publiceerde hij diverse boeken over soefisme en de manier waarop hij zijn levensovertuiging in zijn economische functies tot uiting bracht (bijv. Sufism and Economics, 2001).

Maar bovenal was hij een Murshid, een leraar, die - ondanks zijn leeftijd en zijn vele bestuursfuncties - nooit moe werd anderen bij te staan.

Wij gedenken hem met respect en dankbaarheid.

Nog vrij onlangs werd een uitzending van het TV-programma 'Recht van Spreken' aan hem gewijd; zie deze uitzending op NPO.
Zie ook de wikipedia pagina over Johan Witteveen