Ocean

The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 3e KWARTAAL 2018
agenda      tips en berichten    terugblik


Zomer 2018

Zwaluwen: Zomer! Meerdere initiatiefnemers van Sufi Way gaan op vakantie, zodat het komende kwartaal minder bijeenkomsten zijn dan anders. Wel is er een healing ritual in de Universel waarvoor je je kunt opgeven. Voor deze nieuwsbrief schreef Elveerah Leschot een stukje over hoe zij de workshop ’The Ocean of Kindness’ beleefde.

prettige zomer  

Agenda 3e kwartaal (2018)

Regionale activiteiten in Amsterdam, Werkhoven, Katwijk, Bergen, Huizen.

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   13 juli, 14 september
Waar:   Roetersstraat 6 ’’’, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl

Muzikale meditaties - Cothen (Utrecht) (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   8 juli
Waar:   Ossenwaard 14, 3945 PG Cothen
Tijd:   20.00 uur
Kosten:   vrijwillige bijdrage
Opgave:   Felix Erkelens, ferkelens@wxs.nl , telefoon 034 3563105

Sema avonden - Huizen (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Sema zie onderaan
Wanneer:   Dit kwartaal geen sema’s
Waar:   Eland 18, 1273 GL Huizen
Tijd:   Met maaltijd vanaf 18:30, zonder 20.00 uur. Tot ca. 22:00
Kosten:   vrijwillige bijdrage
Opgave:   Minimaal 1 week van tevoren: Monika Rietveld, monikarietveld@gmail.com , telefoon 06 543428754

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Musical Tuning zie onderaan
Wanneer:   17 augustus, 14 september
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur -
Kosten:   ? 5.00 (i.v.m. huur)
Opgave:   Elveerah Leschot, eleschot@tiscali.nl , telefoon 071 4021005

Open avonden en muzikale mediaties - Bergen (NH) (Sufi Way Associated Program)

Wat:    1) Thema avonden non-duaal soefisme, geïnspireerd door klassieke wijzen, moderne wijzen, klassieke Perzische dichters, moderne dichters, kortom die teksten waarbij waarheid de woorden verlichten.
2) Zikr (zie onderaanaansluitend op het thema van de avond.
Wanneer:   27 september
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Bergen NH
Tijd:   20.00 uur - ongeveer 22.00 uur
Kosten:   geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens muvaleton@gmail.com , telefoon 072 5818779/ 06 51250493

Healing Ritual

Wat:    Healing Ritual
Wanneer:   28 juli
Waar:   Universel Zuidduinseweg 7, 2225 JS Katwijk aan Zee
Tijd:   15.00 uur 
Kosten:   ? 5,= huur Universel 
Opgave:  

als je een naam wilt opgeven van iemand die helende energie nodig heeft kan dat bij Monika Rietveld, monikarietveld@gmail.com , telefoon 06 543428754

Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht een activiteit een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Afgelopen kwartaal

May the ocean of kindness hold you tenderly in its loving embrace.
May you know yourself as both seed and star resourced. By the mysteries of heaven and earth and in the darkest of places  as well as in the light
may you always remember that you are loved. And that you are completely and beautifully whole.

Workshop Ocean of Kindness: een warm bad. Onder leiding van Omar en Suzanne Inayat Kahn en Elmer Koole vond van 20 tot 24 juni in de Universel te Katwijk aan Zee de workshop Ocean of Kindness plaats.
Er waren rond de twintig deelnemers. Aan het begin van het programma mocht ieder van ons een steen uitzoeken, een luistersteen, fijn om in je hand te houden en er waren stenen bij, die fraai beschilderd waren. Hiervoor dank aan Suzanne.
De drie volle dagen van het programma hadden elk een thema: vriendelijk zijn voor jezelf, vriendelijk zijn voor anderen en onvoorwaardelijke vriendelijkheid.
Wat mij opviel is dat er tijdens deze workshop zoveel zikrs gezongen werden, vaak op verschillende momenten van de dag. Op donderdag bv. zongen we een keer of drie de zikr ’River flows into the sea’. Je leerde die zikr dan echt goed kennen. Op vrijdag oefenden we de ’Zikr of the Rose’, die heel zelden wordt gezongen. Hij heeft meer weg van een tuning.
Wat deden we verder in dit programma? Behalve mooie teksten en gedichten deden we meditaties zoals de humming meditatie en de mettachant. Ook waren er gesprekken met een partner, waarbij je inleven en naar elkaar luisteren centraal stond.
En dan was er aan het eind van elke middag steeds outer en inner flow, waarbij gekozen kon worden tussen een meer innerlijke of meer uiterlijke activiteit.
Voor de laatste avond stond o.a. een orakel op het programma, waarvoor wij overdag teksten hadden gezocht en zelf bedacht, die dan op mooi getekende kaartjes geschreven werden.
Op zondag werd ter afsluiting van de workshop de Zikr of Gratitude gezongen.

Celebrantengroep

Wie behoefte heeft aan een passend ritueel kan dit voorleggen aan de celebrantengroep van de Sufi Way. Naast uitvaarten en huwelijken kun je bijvoorbeeld denken aan een ritueel voor de verwelkoming van een baby, de inwijding of rituele reiniging van een huis, een overgangsritueel naar een nieuwe levensfase, en zo voort. Het ritueel wordt steeds in nauwe samenspraak met de betrokkene(n) gecreëerd.
De leden van deze groep hebben één of meer opleidingen gehad in de opzet en begeleiding van rituelen en enkele van ons hebben veel ervaring op dit gebied. We komen geregeld bijeen en hebben tot op heden verschillende rituelen voor en met elkaar georganiseerd. Neem contact met ons op als je belangstelling hebt: celebrant@sufiway.nl.

De volgende healingceremonie staat gepland voor zaterdag 28 juli (zie de agenda). 

 


 Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig is.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

Sema betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poêzie, muziek, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

8-4-2018Nieuwsbrief 2de kwartaal 2018
12-1-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2018
13-10-2017Nieuwsbrief Sufi Way 4de kwartaal 2017
11-8-2017Nieuwsbrief derde kwartaal 2017
1-4-2017Nieuwsbrief 2e kwartaal 2017
3-1-2017Nieuwsbrief 1e kwartaal 2017
2-10-2016Nieuwsbrief 4e kwartaal 2016
18-7-2016Nieuwsbrief 3e kwartaal 2016
9-3-2016Nieuwsbrief 2de kwartaal 2016