Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 3e KWARTAAL 2019
agenda      tips       Vooruitblik


Zomer vol bloemen en licht

Een bloemrijk plaatje van Zubin ”In nature Love blooms” . Inspirerend, tijd om te genieten van de zomer. Een aantal Sufi Way activiteiten gaat door in de zomermaanden.

Moersjid Karimbaksh heengegaan naar het licht.

Op 23 april is Moersjid Karimbakhsh Witteveen tijdens zijn meditatie heengegaan naar het licht. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 30 april lag bij het altaar van de Universel een bloemstuk met linten en daarop de tekst ’In Gratitude, Sufi Way’. En dankbaarheid is inderdaad de perfecte omschrijving voor de wijze waarop de Sufi Way zich Moersjid Karimbakhsh Witteveen herinnert. Dankbaarheid voor zijn bijdrage voor het levend houden en doorgeven van de boodschap van het Universeel Soefisme, dankbaarheid voor zijn rol bij de bouw, onderhoud en beheer van het centrum in de Katwijkse duinen Universel Murad Hassil en dankbaarheid voor zijn bijdrage aan de goede verstandhouding en samenwerking tussen de Soefi Beweging en de Sufi Way tijdens de laatste jaren van zijn leven. Die goede relatie werd heel goed verwoord in de toespraak van Karimbakhsh tijdens The Way of the Message, het meerdaagse zomerseminar van de Sufi Way augustus 2015. De flyer voor dat programma sprak over een seminar voor ’ Sufi Way and Friends’, en het was in die rol als vriend van de Sufi Way dat Karimbakhsh meerdere dagen het Sufi Way seminar met zijn aanwezigheid vereerde.
Ter ere van zijn rol en in nagedachtenis aan de goede verstandhouding  een citaat van Karimbakhsh Witteveen over innerlijke vrede uit zijn publicatie ’Het kleine boekje over God’ (2013): De ziel komt op aarde zonder ervaring. Zij verlangt die aardse wereld te leren kennen en schept vreugde in dat actieve leven. Maar geleidelijk ontstaat een zekere verzadiging en begint de ziel te verlangen naar vrede: haar oorspronkelijke wezen. Wij gaan er dan naar verlangen om in ons leven iets van die vrede te beleven, opdat die ons leven rust en diepte mag geven. Dat is de meest directe weg tot de Ene. Dat is de Eeuwige, Absolute bron van Vrede.

Agenda 3e kwartaal 2019

Regionale activiteiten in Amsterdam, Katwijk, Bergen.

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   12 juli, 13 september
Waar:   Roetersstraat 6 ’’’, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225 of 06 16024473

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Musical Tuning zie onderaan
Wanneer:   20 september
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur -
Kosten:   ? 5.00 (i.v.m. huur)
Opgave:   Elveerah Leschot, eleschot@tiscali.nl , telefoon 071 4021005

Open avonden en muzikale mediaties - Bergen (NH) (Sufi Way Associated Program)

Wat:    1) Thema avonden non-duaal soefisme, geïnspireerd door klassieke wijzen, moderne wijzen, klassieke Perzische dichters, moderne dichters, kortom die teksten waarbij waarheid de woorden verlichten.
2) Zikr zie onderaan, aansluitend op het thema van de avond.
Wanneer:   25 juli, 29 augustus, 26 september
Waar:   Kievitslaan 20, 1861 GR Bergen NH
Tijd:   20.00 uur - ongeveer 22.00 uur
Kosten:   geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens muvaleton@gmail.com , telefoon 072 5818779/ 06 51250493

Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips

Er is nog plaats bij de workshop met Elias Amidon. Geef je snel op!

Emmy StormsEmmy Storms & Friends: fusion op Grachtenfestival
In het kader van het Amsterdams Grachtenfestival geeft ’onze’ Emmy Storms met andere musici een concert van hun eigen mengvorm van Westerse en Indiase muziek.
Datum: 12 augustus, Locatie: Krasnapolsky, Amsterdam
Zie verder op www.grachtenfestival.nl/

The MAGIC of MUSIC: zang en harpspel door Mirabai/Marja de Jong. Dit concert van soefi liederen wordt in de periode van 1 september t/m 3 november 2019 op 10 plaatsen gegeven. Zie voor datums en plaatsen op www.soefikalender.nl

After Life (Japan 1998) van Kore-Eda Hirokazu is een bijzondere film die zich afspeelt in een tussenstation tussen leven en dood, waar de personages gedwongen worden na te denken over hun leven.
Datum: 20 september, Locatie: Anna Paulownastraat, aanvang: 20u

 

Vooruitblik 4de kwartaal

The non-dual heart of Sufism. Workhop met Elias Amidon 19 en 20 oktober in Haarlem.

The here-and-now is alive with a pure, awake, and loving presence that is beyond all description. Although daily life tends to obscure our remembrance of this reality - the luminous and loving ground of all being - it is always present. Opening ourselves to its presence, even for brief moments, is an unforgettable blessing that can instill in us the gift of natural ease, well-being, and caring for all.

During this weekend workshop, we will explore traditional and contemporary Sufi approaches to recognizing this sacred reality. To aid us we will make use of talks, discussion, direct pointing out, silence, guided meditation, heart-opening and breathing exercises, self-inquiry, and musical meditation.

Zie www.sufiway.nl


 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig is.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

12-4-2019Nieuwsbrief Sufi Way 2e kwartaal 2019
31-12-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
4-10-2018Nieuwsbrief Sufi Way 4e kwartaal 2018
26-7-2018Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2018
8-4-2018Nieuwsbrief 2de kwartaal 2018
12-1-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2018
13-10-2017Nieuwsbrief Sufi Way 4de kwartaal 2017
11-8-2017Nieuwsbrief derde kwartaal 2017
1-4-2017Nieuwsbrief 2e kwartaal 2017