Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 3e KWARTAAL 2024
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


Onzekerheden

Een paartje Grauwe Vliegenvangers koos een bloempot achter het huis uit om een nestje te maken. Voorzichtig volgen we de ontwikkelingen, we willen het vogelpaar niet verontrusten. Nestbouw, eitjes, jonge vogels die hun bekjes wijd opensperren als ze bewegingen opmerken: dat betekent eten! En een week later houden ze zich doodstil als we even een over de rand kijken: dat betekent gevaar! Als ik in die oogjes kijk komen er vele gedachten in me op. Hoe ongewis is het leven voor jonge vogeltjes. Zullen ze volwassen worden? Volgend jaar een nestje maken zoals ook hun ouders deden, af en aan vliegen met voedsel en dan ontdekken dat de gekozen nestplaats toch niet zo geschikt was? Katten, brandende zon, heftige regens, te weinig voedsel.

Een mensenleven kent vergelijkbare onzekerheden, het verschil is dat de mens zelf de oorzaak is van veel onzekerheden. Dan kijk ik nog eens in die oogjes en zie ik: Open, Awareness, This Is. 

Agenda 3e kwartaal 2024

Regionale activiteiten in Amsterdam en Katwijk

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   12 juli en 9 augustus (vakantiestop in september)
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - ca. 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/ 06 16024473


Leesgroep - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Samen teksten lezen van Inayat Khan
Wanneer:   vrijdagochtend om de twee weken
Waar:   Katwijk
Tijd:   10.30 uur - 12.30 uur
Kosten:   geen
Opgave:   Elveerah Leschot,eleschot@kpnmail.nl , tel: 071 4021005

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   26 september
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur (inloop vanaf 19.30)
Kosten:   € 7 (i.v.m. huur en reiskosten Zikr leider)
Opgave:   celebranten@sufiway.nl

Na een zomerstop in juli en augustus is er weer iedere maand (in principe op de laatste donderdag) een zikr in de Universel. In september wordt de zikr geleid door Monika Rietveld.

Healing ceremonie - Online

Wat:     Ceremonie voor heling
Wanneer:    woensdag 18 september 
Waar:    Online zonder publiek
Tijd:    Ca 20.00 uur
Kosten:    geen
     
Na een zomerstop in juli en augustus houden we vanaf september weer iedere maand een online healing-ceremonie om helende energie te kanaliseren voor maximaal 10 individuele mensen. Daarnaast concentreren we ons op de aarde met al het leven dat eraan verbonden is.
 
Heb je naasten die ondersteuning nodig hebben of ziek zijn en die graag opgenomen willen worden in de ceremonie, of wil je zelf graag opgenomen worden, laat het ons dan weten via celebranten@sufiway.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.
  
Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

Samen het Open pad lopen

We nodigen je uit om samen met ons een verkenning te maken van wat soefisme in deze tijd kan zijn en voor jou persoonlijk voor betekenis kan hebben.
Dat willen we doen in maandelijkse Nederlandstalige online sessies en enkele ontmoetingsmomenten.

Als leidraad dient daarbij het boek Het Open Pad (dit is de onlangs verschenen vertaling van The Open Path van Pir Elias Amidon), evenals andere bijpassende wijsheidsteksten (bij voorkeur Nederlandstalig).
Het boek bevat teksten, maar ook praktische oefeningen – en dat is wellicht nog belangrijker want met het bestuderen van teksten alléén zullen we de kern nooit raken.

We denken dan ook aan een ‘buddy systeem’ waar je, samen met de ander, op intiemere en nog persoonlijkere wijze wellicht vaker kunt uitwisselen en verdiepen.

De live ontmoetingsmomenten kunnen we, ook afhankelijk van de belangstelling en mogelijkheden, samen plannen.

Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

Wanneer je interesse hebt mail dan naar monikarietveld@gmail.com. Aan het eind van de zomer mailen we je een eerste opzet.

Monika Rietveld
Marjolein Mabelis
Felix Erkelens
Nadaly de Lege
Hans Mabelis
Umtul Valeton-Kiekens
Elmer Koole

 

Vooruitblik volgende kwartaal

Inspiratiedag rond heling en heelheid

Zaterdag 16 november 2024 Universel

De Sufi Way inspiratiedag 2024 wordt een dag waarin we healing gaan verkennen ten behoeve van onszelf, de ander en de ons omringende wereld. Het wordt dus een dag van weinig woorden, van ontspannen in en je openen naar ‘het healingveld.’
Zoals je mogelijk intussen van ons gewend bent willen we je vooraf graag een enkele vraag toesturen om het gezamenlijke healingveld al te verkennen en op te bouwen. De antwoorden komen op een besloten website te staan die alleen toegankelijk is voor de deelnemers.

Tijd: van 10 tot 17.00 uur
Locatie: Universel Murad Hassil, Zuidduinseweg 7, 2225 JS Katwijk aan Zee
Inloop: vanaf 9.30 uur
Prijs: €70 (inclusief lunch, koffie en thee)

Meld je aan via celebrant@sufiway.nl (voorkeur) of eventueel 06 1602 4473 Doe dit ajb zo snel mogelijk opdat we tijdig weten of de dag door kan gaan.
Je aanmelding is definitief als je het bedrag hebt overgemaakt naar NL86INGB0004895129 t.n.v. De Sufi Way, onder vermelding van ‘inspiratiedag 2024.’

De Celebranten,
Nadaly de Lege
Monika Rietveld
Marjolein Mabelis
Felix Erkelens

 

Entering into Silence

Een Sufi Wandelretraite in de woestijn van Marokko met Karim Noverraz en Elmer Koole 15-26 februari 2025

Ook volgend jaar organiseert de Sufi Way alweer de vijfde wandel en stilte retraite in de woestijn van Marokko. Deze wandelretraite biedt de kans om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn ons verbindt met onze eigen innerlijke stilte. Als we de woestijn in gaan, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en bezigheden achter ons te laten. In de ruimte die daardoor ontstaat kunnen we de verstilling en openheid verwelkomen die onze oorspronkelijke aard is.
Er zal gewerkt worden met stille en gezongen meditaties en met avonden waarin we elkaar poëzie voordragen en verhalen vertellen. De retraite wordt gefaciliteerd door Karim Noverraz en Elmer Koole, senior retraiteleiders van de Sufi Way. De voertaal is Engels. Vertalingen in het Frans, Nederlands en Duits zullen beschikbaar zijn. Verder wordt de tocht in de woestijn geleid door Zineb, een professionele gids met een grondige kennis van de Marokkaanse woestijn. Ze zal een team van ervaren kameeldrijvers en ander personeel, zoals een kok, meenemen. De kamelen zullen onze bagage, ons eten en onze uitrusting, zoals tenten, dragen.
Voor meer informatie kijk op www.sufiway.org/in-person-programs
Deze spirituele reis is een gezamenlijk project van de Sufi Way en Agence Désert et Montagne.

In the desert,
Turn toward emptiness,
Fleeing the self.
Stand alone,
Ask no one’s help,
And your being will be quiet,
Free from the bondage of things.
-Mechtild von Magdeburg-13e eeuw

Afgelopen kwartaal

Terugblik op Love's Caravan

Eind mei trok de karavaan langs de Universel in Katwijk. Het was een gevarieerd geheel van activiteiten, ontmoetingen, ervaringen en weersomstandigheden. Meer dan honderd mensen kwamen en gingen. Iedereen kwam thuis met mooie, liefdevolle herinneringen en kan kleurrijke verhalen vertellen. Velen koesteren het gevoel een liefdevolle gemeenschap te vormen verspreid over de wereld. Lees hieronder het bericht dat Isha zond aan de deelnemers.  

Lieve vrienden van de karavaan van liefde

Hier is Isha (Francis) aan het woord. Ik ben nu pas na een aantal dagen thuis te zijn, ‘aan het landen’, zoals uit een droom. En de waarheid moet gezegd worden, ik onthoud mijn dromen bijna nooit. Een beeld hier of een gevoel daar, maar normaal gesproken kan ik het verhaal uit de droom niet navertellen.

Deze droom is me echter bijgebleven alsof het echt was. Ik heb het verhaal al een paar keer aan anderen verteld, gedeeld met anderen, dat van die karavanserai daar in de duinen, waar we samen deel van uitmaakten.

'En elke keer wordt er opnieuw iets in me wakker gemaakt, iets dat ik niet zomaar wil kwijtraken, zoals dat meestal gebeurt met dingen die voorbij gaan, zoals de stappen elkaar opvolgen op dat strand daar en de golven het spoor ervan weer uitwissen'.

De vorige zin is een citaat van de Ierse dichter Padraig O Tuoma. Hij beschrijft hierbij op een zachtmoedige maar exacte manier een waarheid, die ons vertelt dat datgene waar we waarde aan hechten, we onszelf moeten blijven herinneren, of anders zal dat zich van ons ont-inneren .

Ik wil je nu dus vragen, elke keer als je deze karavaan van liefde daar in de duinen deelt, als je ook ervaart dat als je over iets dat je geraakt heeft nadenkt of erover vertelt, dat dat een kleine rimpeling in je hart veroorzaakt als reactie op die herinnering, hou het dan levend in je, op wat voor een manier je er ook open voor kunt staan.

Vertel misschien een verhaal, of schrijf een gedicht, zing, dans, doe wat je kunt om deze verheven en heilige week die we deelden te blijven herinneren. Hou het levend!

Isha. Vertaling en foto: Umtul Valeton-Kiekens

 


 

• Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord "zikr" (of "zik'r" of "dhikr") betekent letterlijk 'je herinneren', d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. 'Indiaas' harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

1-4-2024Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2024 Kwartaal 2
12-1-2024Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2024 Kwartaal 1
26-11-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 4
4-7-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 3
4-4-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 2
7-1-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 1
10-12-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 4
12-8-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 3
3-6-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 2