Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 4e KWARTAAL 2019
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


En dan is er muziek

De dagen worden al weer duidelijk korter, weinig zon, regen en kou, naar binnen met een extra vest aan. Wat fijn dat er dan muziek is. Om te luisteren, je instrument tevoorschijn te halen, te zingen.

Zingen kan ook op zoveel manieren: samen met de (klein)kinderen, kerstliederen in te studeren met je koor of meditatief door een Zikr avond bij te wonen ( zie voor de mogelijkheden de agenda!). ”Muziek is een hogere openbaring dan alle wijsheid en filosofie.” Aldus Ludwig van Beethoven. 

Elke Sufi stroming heeft zo haar eigen Zikr tradities. Sufi Way Nederland houdt het meestal op eenstemmig. Maar luister ook eens naar de meerstemmige zikr’s van het Inayati Quartet.
Meer informatie over de projecten van het Inayati Quartet vind je op www.theechoesproject.org.

Agenda 4e kwartaal 2019

The Non-Dual Heart of  Sufism

Van 19 oktober tot 20 oktober Soefi-Huis Haarlem

Voor de de workshop hebben zich al  ruim 40 personen aangemeld. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar dus je kunt je nog opgeven! (www.sufiway.nl). 

Regionale activiteiten in Amsterdam, Werkhoven, Katwijk, Bergen, Huizen

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   vrijdagavonden 11 oktober,  8 november, 13 december
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/06 16024473


Sema avonden - Huizen (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Sema zie onderaan 
Wanneer:   Donderdag 10 oktober en zondag 22 december 
Waar:   Het Spijk 7, 1274 AV  Huizen 
Tijd:   19.30 uur
Kosten:   vrijwillige bijdrage
Opgave:   Minimaal 1 week van tevoren: Monika Rietveld, monikarietveld@gmail.com, telefoon 06 54342874

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Musical Tuning zie onderaan
Wanneer:   Vrijdagavonden 18 oktober, 1 november, 20 december
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur
Kosten:   ? 5,00 (i.v.m. huur)
Opgave:   Elveerah Leschot, eleschot@tiscali.nl, telefoon 071 4021005

 Open avonden en muzikale mediaties - Schoorl (NH) (Sufi Way Associated Program)

Wat:    1) Thema avonden non-duaal soefisme, geïnspireerd door klassieke wijzen, moderne wijzen, klassieke Perzische dichters, moderne dichters, kortom die teksten waarbij waarheid de woorden verlichten.
2) Zikr zie onderaan, aansluitend op het thema van de avond.
Wanneer:   donderdagavonden 31 oktobr en 28 november
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Schoorl
Tijd:   20.00 uur - ongeveer 22.00 uur
Kosten:   geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens, muvaleton@gmail.com, telefoon 072 5818779/06 51250493

Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

Open dag Soefi Beweging

De Soefi Beweging Nederland organiseert een open dag op zaterdag 16 november 9.30-16.30 uur in de Universel Murad Hassil in Katwijk. Het thema is ”Verbinding”. De verbinding tussen Sufi Way Nederland en Soefi Beweging Nederland groeit! In het middagprogramma is er een muzikale meditatie met Marjolein Mabelis. 

Kosten: ? 35 Opgave: info@soefi.nl Meer informatie op www.soefikalender.nl.

Emmy Storms wint Grachtenfestival

Violiste Emmy Storms is de winnaar van de Grachtenfestival Prijs 2019. Zij is ’een authentieke musicus met een sterk podiumkarakter, iemand die haar eigen weg bewandelt en zich met gemak in diverse muzikale genres profileert’, aldus de vakjury.
De finale is terug te luisteren op npo-radio.

Remembrance page voor Fadua Francis

De dood neemt de vermoeidheid van het leven en de ziel begint het leven opnieuw. (Pir-o-Murshid Inayat Khan)

Fadua Francis is 12 juli overleden. Een aantal van jullie kende Fadua uit de periode dat ze samen met haar man Isha in Katwijk woonde, van workshops in Four Winds of van de tijd dat ze samen met Isha in Delhi woonde om te verbouwing van de Dargah te begeleiden.
Fadua woonde sinds een aantal jaren in een voorstad van Portland (Oregon) waar ze naar toe waren verhuisd om dichter bij hun (aangenomen) dochter en kleinkinderen te wonen.

Isha laat weten dat ’when the angels extended their hands, she gently accepted their help to move on...’

Suzanne Inayat-Khan heeft een Herdenkingspagina voor Fadua samengesteld op  www.honouringourlives.org

Myra van Leer 

Mary van Leer is op 16 juli in de leeftijd van 98 overleden. Mary van Leer, beter bekend onder haar Sufinaam Myra, was voor een aantal mensen heel betekenisvol bij de kennismaking met het Sufi pad. lees hier In Memoriam Myra

Vooruitblik 2020

Entering into Silence

23 februari - 3 maart 2020 organiseren Karim Noverraz en Elmer Koole een Sufi-tocht door de woestijn van Marocco. Meer informatie vind je op de website.

Afgelopen kwartaal

A garden among the flames

A Garden among the Flames was het thema voor een weekend, dat op 14 en 15 september werd gehouden in het huis van Elmer en Akke te Nuis.  Er waren ca 14 deelnemers.

A Garden among the Flames is een prachtig hoofdstuk uit het boek Free Medicine door Elias Amidon, te vinden op p. 31. In ons lichaam smeult altijd een vuur, dat door wat wij in ons leven meemaken, zoals angst, pijn, verdriet of verlies, soms hoog kan oplaaien. Temidden van die vlammen ligt ons hart, te vergelijken met een tuin, waar we kunnen verblijven. Ons van die plek bewust te worden, al is het maar even, werpt een ander licht op wat ons overkomt.

Tijdens dit weekend verdiepten we ons in het hoofdstuk, maakten wij individueel kleine teksten voor een orakel en zongen wij de Zikr of the Heart. Op zondag zongen we eerst samen en daarna was er een Nirtan, zo ontroerend. In de middag het orakel en tot slot zongen we de Zikr of Gratitude. Wat een mooi programma.  Daarbij  kwam nog, dat het prachtig weer was en daardoor konden we van de mooie tuin genieten.
Dank aan Elmer en Akke voor de heerlijke maaltijden, waarvoor ze zoveel groenten hebben moeten snijden.

Ik wil graag besluiten met de tekst op het kaartje, dat ik tijdens het orakel trok, want die geldt voor ons allen: Waar je ook gaat, de tuin van je hart zal altijd groter zijn.

Elveerah


 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig is.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

Sema betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poêzie, muziek, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

1-7-2019Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2019
12-4-2019Nieuwsbrief Sufi Way 2e kwartaal 2019
31-12-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
4-10-2018Nieuwsbrief Sufi Way 4e kwartaal 2018
26-7-2018Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2018
8-4-2018Nieuwsbrief 2de kwartaal 2018
12-1-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2018
13-10-2017Nieuwsbrief Sufi Way 4de kwartaal 2017
11-8-2017Nieuwsbrief derde kwartaal 2017