Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 4e KWARTAAL 2020
agenda      tips en berichten      vooruitblik      

Veelvormigheid

Wat zijn er toch veel vormen in de kosmos die ons raken,verwonderen en ontroeren met hun schoonheid en complexiteit. Heel groot als de sterrenhemel, een foto van de aarde vanuit de ruimte. Maar ook heel klein zoals een kiezelwier. Het nog kleinere coronavirus is ook wonderschoon om te zien, maar roept nu een gevoel van beklemming en onrust bij me op.

Dit kleine wonder heeft nog steed grote invloed op al onze activiteiten. Ook onze Sufi agenda ziet er wat anders uit. Een aantal workshops is voorlopig opgeschort tot betere tijden. De activiteiten die wel zijn aangekondigd zijn ionder voorbehoud.

 

Agenda 4e kwartaal 2020

Open avonden en muzikale mediaties - Schoorl (Sufi Way Associated Program)

Wat:    1) Thema avonden non-duaal soefisme, geïnspireerd door klassieke wijzen, moderne wijzen, klassieke Perzische dichters, moderne dichters, kortom die teksten waarbij waarheid de woorden verlichten.
2) Zikr zie onderaan, aansluitend op het thema van de avond.
Wanneer:    29 oktober en 25 november
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Schoorl
Tijd:   20.00 uur - ca. 22.00 uur
Kosten:   geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens, muvaleton@gmail.com, tel: 072 5818779/ 06 51250493


Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Of neem contact op met Umtul.

Tips en berichten

De Celebranten Groep

In de afgelopen jaren is de Celebranten Groep zich gaandeweg bezig gaan houden met heling en daarbij zijn verschillende mogelijkheden van rituelen onderzocht en gebezigd. 
De afgelopen periode zijn de rituelen virtueel uitgevoerd.
Meest recent is er een ritueel voor 1 persoon tot stand gekomen. Degene die heling behoeft, kan zich desgewenst op de afgesproken tijd instellen op het ritueel; direct meeluisteren of  naderhand een opname terug horen. 
Aanmelden voor een ritueel kan bij een van de leden van de Celebranten Groep.
Felix Erkelens
Monika Rietveld
Umtul Valeton
Marjolein Mabelis
Valal du Pon
Debbie Klaassen
Nadaly de Lege
 

Interview met Disa Jironet, officier van justitie

In de Volkskrant van 28 september stond een lezenswaardig artikel. lees hier
 
 

Shopping for Hope 2020, een gedicht van Jeanne Rana

Jeanne Rana legde haar gevoelens over de Coronacrisis vast in een prachtig gedicht.
Umtul heeft het vertaald.  
 
 
 
 

Vooruitblik 2021

Desert and Sea

 
Juni 25-27, 2021
Lokatie: Universel Murad Hasil, Katwijk aan Zee
 
In februari dit jaar hebben Karim Noverraz en Elmer Koole een retraite in de woestijn van Marokko georganiseerd (’Entering into Silence’, A Sufi Walking Retreat, 26 februari-3 maart 2020).
Diverse mensen hebben toen laten weten heel geïnteresseerd te zijn maar dat beschikbare tijd, financiën of fysieke beperkingen deelname in de weg staan.  Voor die mensen en voor alle andere geïnteresseerden organiseren Karim en Elmer een driedaagse retraite, niet in de woestijn van Marokko maar in en rond de Universel in Katwijk. In het programma worden veel elementen verwerkt uit de woestijn retraite. We gaan met elkaar op een driedaagse reis de stilte in met de duinen en de zee als klankschaal. 
Nadere informatie volgt begin volgend jaar maar je kunt het vast in je agenda noteren. Voorbehoud is de uiteraard de corona situatie volgend jaar. 
 

 The Invisible Offering

 
September 1-5, 2021
Lokatie: New Eden Retreat Centre, Hemrik, Nederland (Fr.)
 
Verlichting is niet bereikbaar. Niemand heeft ’het’ en niemand kan ’het’ krijgen. De Ene is niet iets dat verborgen is of ergens anders ligt te wachten. Het is alom tegenwoordig en een geschenk waarin we allen kunnen delen. In zijn boek The Open Path spreekt Pir Elias Amidon in de allerlaatste paragraaf in dit verband over het onzichtbare geschenk, ’The Invisible Offering’.
Dit onzichtbare geschenk is het thema van een programma volgend jaar september dat met supervisie van Elias Amidon door Simon Vivian, Suzanne Inayat Khan en Elmer Koole wordt voorbereid. Het wordt een programma met ruimte voor stilte, poëzie, muzikale meditaties (zikr), sohbet en het ervaren en verdiepen van vriendschap.
Begin volgend jaar volgt nadere informatie en wordt de inschrijving geopend. Je kunt het in ieder geval nu al vast met potlood in je agenda zetten. Als je vragen hebt kun je terecht bij Elmer (elmerkoole@gmail.com), bij Suzanne (suzanne@sufiway.org) of  bij Simon (simon@sufiway.org). 
 
En natuurlijk geldt hier ook weer het grote voorbehoud dat corona heet.
 
 

 


 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

Sema betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poëzie, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland - 2e Kwartaal 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
7-10-2019Nieuwsbrief Sufi Way - 4e Kwartaal 2019
1-7-2019Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2019
12-4-2019Nieuwsbrief Sufi Way 2e kwartaal 2019
31-12-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
4-10-2018Nieuwsbrief Sufi Way 4e kwartaal 2018
26-7-2018Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2018
8-4-2018Nieuwsbrief 2de kwartaal 2018