Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 1e KWARTAAL 2021
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


In afwachting van...

Gustav Klimt - Afwachting (gedeelte)

Verwachtingen voor het nieuwe jaar worden beïnvloed door onzekerheden over vaccinatie-snelheid, toegestane aantallen, afstand, gezichtsbedekking en ingangsdata. 
Die onzekerheid maakt het plannen van bijeenkomsten lastig. Een datum vastleggen is vol risico, weer moeten afblazen is zo teleurstellend... Moeten we overgaan op nog meer virtuele bijeenkomsten? Maar we missen zò de nabijheid van de ander...
Afwachten is dit kwartaal de boodschap. Laten we hopen dat binnen enkele maanden weer veel bijeenkomsten aangekondigd kunnen worden. 

 

Agenda 1e kwartaal 2021

Op dit moment is er nog geen zicht op welke manier samenkomsten mogelijk zijn na half januari. Neem daarom contact op met de organisator van de hieronder vermelde activiteiten.

Regionale activiteiten

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:    12 februari, 12 maart
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - ca. 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/ 06 16024473


Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

 

      Wens voor 2021

Umtul Valeton-Kiekens
Lieve lezers,
 
Wat dichtbij is, is hier
Dierbaar
 
Licht is hier en
ver weg
 
Altijd.
Ook in 2021!
 
Umtul Valeton-Kiekens
 
 
 

Toekomstvisie Soefitempel 

 
Het is een blikvanger, zowel vanaf het land als vanaf de zee: de Soefitempel Universel Murad Hassil.  Dit bijzondere gebouw in de Katwijkse duinen is in 1970 in gebruik genomen. De Universel wordt gebruikt voor een groot aantal activiteiten dat past bij de sfeer van deze unieke plek en bijzondere zaal. Muziek, spirituele bijeenkomsten, kunst en openbare erediensten van de Soefi Beweging wisselen elkaar af. 
 
De tempel heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar heeft met een nieuw bestuur een nieuwe weg ingeslagen. Onlangs verscheen een prachtig visiedocument.
 
Ben je geïnteresseerd in de ontwikkelingen rond de Universel dan kun je de toekomstvisie: Een ’gedroomde’ toekomst voor de Universel hier downloaden.
Op de site van de Universel kun je je inschrijven op de Nieuwsbrief van de Universel.
 

 Nieuwe wakil (beheerder) van de Universel

 Met ingang van 1 nov 2020 heeft Mirjam Passmann de taken van Shanti Kerssies als wakil van de Universel te Katwijk overgenomen. Ze is in het wakilhuis komen wonen en bereikbaar onder het gebruikelijke emailadres beheer@soefitempel.nl
 
Shanti is 8,5 jaar lang de wakil van de Universel geweest. Met veel inzet heeft ze alle werkzaamheden die horen bij het beheer van de Universel nauwgezet uitgevoerd. Het betrof een breed scala aan taken die zij samen met anderen verrichtte, van de zorg voor de Universel en omgeving, de voorraden, de contacten met de gemeente Katwijk, met huurders en met belangstellende bezoekers, tot het ontvangen en rondleiden van groepen en klassen. 
 
De Sufi Way wil haar dan ook bijzonder danken voor haar inzet bij tal van Sufi Way activiteiten.
 
Mirjam is verbonden met Naropa. Naropa geeft satsang- en stiltebijeenkomsten in binnen- en buitenland, met als doel de harten van de mensen te doen ontwaken. Naropa kent grote overeenkomsten met de uitgangspunten van het Universele soefisme van Hazrat Inayat Khan. Hij is vrij van ieder dogma of religie en omarmt tegelijkertijd alle stromingen (www.naropa.eu).
 
Het bestuur van de Universel heeft kennis gemaakt met een aantal enthousiaste mensen die hun bijdrage willen leveren aan het beheer van de Universel ter ondersteuning van Mirjam. Zij vormen het wakilteam.
 
Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat het beheer van Universel met alle taken er rondom heen in goede handen is bij Mirjam en wenst haar veel succes bij de uitoefening van haar nieuwe functie.
 
 
 

Vooruitblik 

Desert and Sea

Juni 25-27, 2021
Lokatie: Universel Murad Hasil, Katwijk aan Zee
 
 
In februari vorig jaar hebben Karim Noverraz en Elmer Koole een retraite in de woestijn van Marokko georganiseerd (’Entering into Silence’, A Sufi Walking Retreat, 26 februari-3 maart 2020).
Diverse mensen hebben toen laten weten heel geïnteresseerd te zijn maar dat beschikbare tijd, financiën of fysieke beperkingen deelname in de weg staan.  
Voor die mensen en voor alle andere geïnteresseerden organiseren Karim en Elmer een driedaagse retraite, niet in de woestijn van Marokko maar in en rond de Universel in Katwijk. In het programma worden veel elementen verwerkt uit de woestijn retraite. We gaan met elkaar op een driedaagse reis de stilte in met de duinen en de zee als klankschaal. 
Voor nadere informatie kun je contact opnemen met Elmer Koole elmerkoole@gmail.com
Voorbehoud is uiteraard de corona situatie.
 

The Invisible Offering

September 1-5, 2021
Lokatie: New Eden Retreat Centre, Hemrik, Nederland (Fr.)
 
 
Verlichting is niet bereikbaar. Niemand heeft ’het’ en niemand kan ’het’ krijgen. De Ene is niet iets dat verborgen is of ergens anders ligt te wachten.
Het is alom tegenwoordig en een geschenk waarin we allen kunnen delen. In zijn boek The Open Path spreekt Pir Elias Amidon in de allerlaatste paragraaf in dit verband over het onzichtbare geschenk, ’The Invisible Offering’.
Dit onzichtbare geschenk is het thema van een programma volgend jaar september dat met supervisie van Elias Amidon door Simon Vivian, Suzanne Inayat Khan en Elmer Koole wordt voorbereid. Het wordt een programma met ruimte voor stilte, poëzie, muzikale meditaties (zikr), sohbet en het ervaren en verdiepen van vriendschap.
Begin volgend jaar volgt nadere informatie en wordt de inschrijving geopend.Je kunt het in ieder geval nu al vast met potlood in je agenda zetten. 
Als je vragen hebt kun je terecht bij Elmer (elmerkoole@gmail.com), bij Suzanne (suzanne@sufiway.org) of bij Simon (simon@sufiway.org). 
Een flyer met de aankondiging kun je downloaden vanaf de programma-pagina .
 
En natuurlijk geldt hier ook weer het grote voorbehoud dat corona heet.
 

 Enter Into Silence

Wandelretraite in de woestijn van Marokko
November 6-17, 2021
 
 
Deze wandelretraite biedt ons de kans om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn ons verbindt met onze eigen innerlijke stilte. Als we de woestijn inlopen, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en beslommeringen achter ons te laten en simpel bewust te zijn. 
Naast andere praktijken zijn er stille en zingende meditaties, zikr, avonden met poëzie en met verhalen en een solo retraite. De voertaal is Engels, vertalingen in het Frans, Nederlands en Duits zijn beschikbaar. Deze retraite wordt gefaciliteerd door Karim Noverraz en Elmer Koole, twee ervaren retraite leiders van de Sufi Way. Voor meer informatie kijk op
De instructies voor registratie en alle praktische details zullen in maart 2021 op deze pagina worden geplaatst. Voor reserveringen en vragen: sufipilgrimage@gmail.com
Deze spirituele reis is een project in samenwerking met de Sufi Way en de Agence Désert et Montagne.
Voor een impressie van het programma van februari 2020 kijk  
 
 

Afgelopen kwartaal

Leven in een overgangstijd 28 november 2020

Het begin en het einde van het leven en belangrijke stappen daartussenin markeren we al duizenden jaren door middel van rituelen of ceremonies. 
Op die manier kennen we aan zulke gebeurtenissen en keerpunten een belang en een betekenis in ons leven toe; we maken ze letterlijk ’onvergetelijk’.
De begeleiders van zulke rituelen, de Celebranten, worden geschoold binnen de Sufi Way International. Celebrant is traditioneel de algemene, dus niet-religie-gebonden, titel voor de leider van een ritueel. Het woord stamt af van het Latijnse celebrare dat zoveel betekent als ’samen komen om (iets) te vieren’. 
 
Op 28 november organiseerde de Celebrantengroep van de Sufi Way een bijeenkomst in de Universel in Katwijk.Thema was hoe te leven in een overgangstijd. Ben je innerlijk vrij om het nieuwe in te gaan? Kun je vanuit eigen kracht aan de wieg staan van wat nu geboren wil worden of zich wil realiseren in jou en om je heen? Of is daarvoor nog iets nodig? De uitnodiging was om eerst een persoonlijk antwoord te formuleren en daarna  te kijken wat in het gezamenlijk veld tot uitdrukking wilde komen. Iedereen werd gevraagd om een expressievorm te kiezen (poëzie, performance, speech, tekening, beeld etc.) om uitdrukking te geven aan wat er aangaande deze vragen in hem of haar leeft.
 
Het resultaat was een diepe en intieme ervaring van samen-zijn en samen ervaren. De zorgvuldig gekozen vorm en de goede begeleiding zorgden voor een middag waarop men zich kon tonen aan anderen en zich deel wist van een gemeenschap. Dit gevoel werd nog versterkt door dat de bijeenkomst voor velen het eerste en enige samenzijn was in een jaar waarin de meeste gezamenlijke activiteiten vanwege de pandemie afgelast moesten worden. Het programma werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Het feit dat de Corona richtlijnen strikt gehandhaafd werden deed niets af aan het plezier om elkaar weer echt ’face-to-face’ te kunnen  spreken met ontmoeten.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de Celebranten groep of wil je de mogelijkheid voor een persoonlijk ritueel onderzoeken stuur dan een mailtje aan celebrant@sufiway.nl 
 

 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt tot stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

Sema betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poëzie, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

10-12-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland kwartaal 4 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland - 2e Kwartaal 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
7-10-2019Nieuwsbrief Sufi Way - 4e Kwartaal 2019
1-7-2019Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2019
12-4-2019Nieuwsbrief Sufi Way 2e kwartaal 2019
31-12-2018Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
4-10-2018Nieuwsbrief Sufi Way 4e kwartaal 2018
26-7-2018Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2018