Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 4e KWARTAAL 2021
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


Wankel evenwicht

Het leven lijkt weer terug te gaan naar ’normaal’. We komen samen, we zingen en dansen weer. Maar we moeten er wat aan wennen. Handen schudden, of toch maar eenboks of een elleboog geven. Er zijn wat verontrustende losse eindjes. De pandemie is voor een groot deel van de wereld nog in volle gang. Komen er nog nieuwe virusvarianten, nieuwe inzichten, nieuwe maatregelen?   Er zijn onbevredigende discussies met vrienden en familieleden die zich anders verhouden tot maatregelen en pandemie dan jij. Vertrouwen dat dit alles goed komt fluctueert. Het is zoeken naar een nieuw evenwicht, balanceren op een slap koord.  

Veel samenkomsten moeten nog op gang komen, de agenda voor regionale Sufi-activiteiten is tamelijk leeg. Hou de Sufi way kalender in de gaten.

 

Agenda 4e kwartaal 2021

Sama met Omar en Suzanne Inayat Khan

Universel Murad Hassil op zaterdagavond 27 november
 
Nu er weer gereisd kan worden komen Omar en Suzanne Inayat Khan na jaren van afwezigheid weer naar Nederland vanuit het Verenigd Koninkrijk. Op zaterdagavond 27 november verzorgen Omar en Suzanne Inayat Khan een Sama (muzikale meditatie of zikr) in de Soefitempel Universel Murad Hassil  (www.universel.nu) te Katwijk aan Zee. De Sama zal beginnen om half acht, de inloop is vanaf zeven uur.
 
Er is geen vaste toegangsprijs. Bij binnenkomst is er gelegenheid voor donatie waarbij gerekend wordt op uw vrijgevigheid, uiteraard naar draagkracht. 
 
 

Regionale activiteiten 

 Meditatie en wandeling in Bergen/Schoorl

 
 
We wandelen in stilte naar het hoge punt met een prachtig weids uitzicht. Daar zal Umtul Valeton-Kiekens een stilte meditatie begeleiden. Daarna wandelen we verder door het prachtige gebied en mag er gepraat worden...
Aanmelden via Muvaleton@gmail.com.
 

Sama avonden - Huizen (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Sama zie onderaan
Wanneer:    dinsdag 11 november
Waar:   Het Spijk 7, 1274 AV Huizen
Tijd:   19.30 uur
Kosten:   vrijwillige bijdrage
Opgave:   Minimaal 1 week van tevoren: Monika Rietveld, monikarietveld@gmail.com, tel: 06 543428754


Online Healingceremonie

Wat:    Healingceremonie
Wanneer:    Woensdag 20 oktober en 15 december
Waar:    Online zonder publiek
Tijd:    20.00 uur tot ca 20.40 uur
Kosten:    geen
Opgave:  

 celebrant@sufiway.nl

Het komende kwartaal organiseren de celebranten twee keer een online healingceremonie om helende energie te kanaliseren voor maximaal 10 individuele mensen. Daarnaast concentreren we ons op de aarde met al het leven dat er aan verbonden is.

Heb je naasten die ondersteuning nodig hebben of ziek zijn en die graag opgenomen willen worden in de ceremonie, of wil je zelf graag opgenomen worden, laat het ons dan weten via celebrant@sufiway.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.
 
Zoals eerder in deze nieuwsbrief stond blijft het ook mogelijk om een healingritueel voor 1 persoon aan te vragen. Degene die heling nodig heeft kan zich op de afgesproken tijd instellen op het ritueel en kan desgewenst naderhand een geluidsopname beluisteren. Voor overleg hierover kun je een bericht sturen, eveneens aan celebrant@sufiway.nl.
Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

Attunements 

Vanaf half juni tot eind december wordt wekelijks online op donderdagavond om 8 uur een zogenaamde attunement gehouden. Deze bijeenkomsten van een half uur zijn bedoeld om oefeningen en meditaties van de Sufi Way gemeenschap te delen.

Leden van de Sufi Way gemeenschap geven iedere donderdagavond een gesproken of een stilte meditatie (wazifa, fikr), poëtische meditaties (alankaras), geleide meditaties en soms gewoon stilte. Ook een aantal Nederlandse leden van de Sufi Way verzorgen een meditatie.

In dezelfde serie wordt er iedere derde donderdag van de maand een muzikale zikr of Sama aangeboden. Ben je geïnteresseerd dan kun je je opgeven (in het Engels) bij  Carol@Sufiway.org

The Book of Flashes

De verzamelde  ”Flashes” van Pir Elias zijn nog steeds te bestellen. Nu ook via boek bestellen  

Vooruitblik 

Enter into silence 

Dit programma in de woestijn van Marokko is verschoven naar 12-23 februari 2022 

Deze wandelretraite biedt ons de kans om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn ons verbindt met onze eigen innerlijke stilte. Als we de woestijn inlopen, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en beslommeringen achter ons te laten en simpel bewust te zijn.
Naast andere praktijken zijn er stille en zingende meditaties, zikr, avonden met poëzie en met verhalen en een solo retraite. De voertaal is Engels, vertalingen in het Frans, Nederlands en Duits zijn beschikbaar. Deze retraite wordt gefaciliteerd door Karim Noverraz en Elmer Koole, twee ervaren retraite leiders van de Sufi Way.
Voor reserveringen en vragen: sufipilgrimage@gmail.com

Afgelopen kwartaal  

Een benefietconcert in de Universel

  
 
Op zondagmiddag 12 september vond er een bijzonder concert plaats ten bate van de Universel.
Velentina Toth op piano en Meindert Jan de Vries op viool  gaven samen een poëtisch muzikaal concert opgebouwd uit gedichten van Wislawa Symborska en muziek van Lea Auerbach, Schubert en Mozart. De opbrengst van dit concert kwam geheel ten goede aan de renovatie van de Soefitempel Universel Murad Hassil die weer geheel in oorspronkelijke glorie wordt hersteld. Het concert werd goed bezocht en er was ook de mogelijkheid om via streaming het concert bij te wonen. Deze opname is nog terug terug te zien via deze link.
 
Het was heel prettig om weer samen te zijn.
 
 
Het is de bedoeling dat meer van dit soort benefietconcerten gaan volgen. Ben je geïnteresseerd, kijk dan op de geheel vernieuwde websie van Universel Murad Hassil www.universel.nu

 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar zogenaamd ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

. De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

. Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

Sema of Sama betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poëzie, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

3-8-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 3
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 2
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 1
10-12-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland kwartaal 4 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland - 2e Kwartaal 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
7-10-2019Nieuwsbrief Sufi Way - 4e Kwartaal 2019
1-7-2019Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2019
12-4-2019Nieuwsbrief Sufi Way 2e kwartaal 2019