Ocean
swnieuws
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 1e KWARTAAL 2022
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


Bevroren

Hoewel het weer af en toe lenteachtig aandoet aan het begin van het nieuwe jaar voelt het soms bevroren van binnen. Soms valt een zonnestraaltje naar binnen, hoop. De dagen lengen weer, net als anders, heel in de verte de lente. De sneeuwklokjes staan op het punt boven de aarde te komen. Maar verder is het afwachten wanneer ons leven zich weer normaal zal ontvouwen.

Veel regionale samenkomsten blijven in winterslaap en veel aangekondigde activiteiten zijn onder voorbehoud. Kijk voor actuele informatie hierover op  www.sufiway.nl  of op de Soefi kalender. Er is nu meer tijd om jezelf te verdiepen, lees bijvoorbeeld het artikel van Umtul en kijk terug naar interessante TV programmas.  Een paar online activiteiten zijn in de agenda in deze nieuwsbrief opgenomen.

 

Illustratie Umtul Valeton-Kiekens                  

Het leven is waar je lichaam is?

door Umtul Valeton-Kiekens

Het leven lijkt te zijn waar je lichaam je naartoe brengt. Het leven volgt je lichaam als een trouwe hond zijn mens.

Het is een voor de hand liggend fenomeen dat je, wanneer je op reis bent, je je heel vitaal en levendig kan voelen, omdat je het alledaagse thuislaat. Trouwens, elke seconde dat je lichaam beweegt, reist, neemt het als het ware je ziel mee. Ziel? Of is het leven? Of wat?

Hoe verder men van huis en van de alledaagse omgeving reist, hoe verder weg die vertrouwde en veilige basis voelt. Je was gisteren nog ”thuis” en nu verschijnt het als een herinnering als in een droom.

De dagelijkse realiteit van je leven, de dagelijkse routines waar je zo vertrouwd mee bent, voelen nu als een schaduw van het verleden. En je weet dat het tegenovergestelde zal gebeuren bij je terugkeer. Je huis zal onmiddellijk thuis voelen en je reis zal zijn als een schaduw van herinnering, net zoals een droom die je hebt gehad.

Wat is een normale ervaring? Het normale lijkt met je mee te bewegen van moment naar moment; deze seconde die overgaat in de volgende, is echt en toch lijkt het de volgende seconde een droom.

Wat is het dan dat mee beweegt / reist of is ’het’ sowieso in beweging?

We weten dat stilte een standvastige factor is van waaruit al onze ervaringen verschijnen, van waaruit al het leven verschijnt, elk moment nieuw en opnieuw. We kunnen stilte voelen en ervaren tussen onze daden in, ademhalingen, woorden enzovoort... en toch is het altijd diezelfde standvastige stilte. Stilte is de bron van waaruit al het leven voortkomt ook al onze ervaringen en waarin alles weer verdwijnt.

Toch beweegt / reist er iets met ons mee, met ons lichaam, terwijl onze herinneringen aan het vertrouwde achterblijven en dromerige schaduwen worden....

Het leven is waar je lichaam is; het volgt je lichaam als een trouwe hond. Tenminste zolang men leeft. Welk ander woord kunnen we voor het leven gebruiken? Ziel? Aanwezigheid, Bewustzijn?
Maar tijdens bijna-doodervaringen hebben mensen zich herinnerd dat ze bij bewustzijn waren terwijl ze het gevoel hadden hun lichaam te hebben verlaten.
Het is een interessant onderwerp en ik geloof niet dat ik hier alle antwoorden kan vinden. Misschien blijft het bewustzijn een tijdje aan een lichaam gehecht, voordat het oplost, zoals een druppel in de oceaan, in Stilte. Is de oceaan / stilte dan bewustzijn?

Terwijl we verder reizen, of het nu door het leven is of in een trein, voelen we deze vitaliteit met ons lichaam meekomen; eigenlijk nemen we het voor lief dat ze samen meebewegen... is dat hetzelfde fenomeen? Wij weten ook dat bewustzijn, of de essentie in ons hart, niet het onze kan worden genoemd! Het is verbonden met en één met het universele Wezen, de enorme oceaan, de grond van al het Zijn, Stilte.

Ik kan geen verschil vinden tussen het leven zelf en die grond van het Zijn.

Alleen door verbeelding kan men een beeld scheppen van deze enorme oceaan/stilte waaruit al het leven voortkomt. Deze oceaan van leven spuugt met enorme kracht een fontein van druppels in alle maten en vormen uit. Deze druppels genieten van hun individualiteit, terwijl ze al die tijd behoren tot en van dezelfde substantie als die van hun bron, de oceaan / stilte.

Inayat Khan schrijft in zijn Soefi Boodschap dat het leven door de wet van vibratie tot stand komt, dat het diezelfde wet is die een ziel, het leven als het ware, aan een lichaam bindt en die magnetisme creëert tussen lichaam en ziel en alle levende wezens.

Wat we ervaren als een dagelijkse normale realiteit is een realiteit gebaseerd op een droom, want zoals ik hierboven schreef, als voorbeeld, wanneer je reist, verschuift die realiteit onmiddellijk en wordt dromerig.

De schijnbare individualiteit van de druppels van de oceaan is de droom, de substantie is dat wat beweegt, leven creëert.

Wij met onze geest kunnen deze waarheid niet begrijpen, maar zien het alleen gebeuren met enorme nieuwsgierigheid en ontzag.

Dat vertrouwde gevoel van thuis, wetende dat je van dezelfde substantie bent als die van de oceaan, de bron, stilte, die levenskracht, die van binnenuit observeert, dat voelt voor mij als mijn echte thuis. Dat is een constante factor, die als het ware dan ook ”mee beweegt”.

(eerder gepubliceerd in december 2021 in Fresh Rain)

  

Illustratie Umtul Valeton-Kiekens                  

Agenda 1e kwartaal 2022

Entering into Silence

12-23 februari 2022

Een wandelretraite in de Marokkaanse woestijn met Karim Noverraz en Elmer Koole. Deze wandelretraite biedt de mogelijkheid om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn ons verbindt met onze eigen innerlijke stilte. Als we de woestijn inlopen, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en bezigheden achter ons te laten en ons over te geven aan die stilte.

Voor meer informatie kijk op www.sufiway.nl of neem contact op met Elmer Koole elmerkoole@gmail.com   of 06 2709 3762. Het al of niet doorgaan in afhankelijk van het toegangsbeleid (corona) van de Marokkaanse regering. Half januari nemen de organisatoren hierover een beslissing.  

Online Sufi Way-Open Path programma’s (Engels gesproken)

  • Living Sufism ’Reaching Out, Reaching In’ Love in a Divided World 2 januari-7 juni 2022 (maandelijks)
  • Just This ’Heart-Essence of the Open Path’ 12 maart-23 april 2022; seminar met Pir Elias en anderen
  • Attunements Online meditatie vanaf januari 2022 (maandelijks)
  • Sama Muzikale meditatie met Omar en Suzanne Inayat Khan (maandelijks)
  • Offerings Sufi Way forum met Elias Amidon en Kiran Rana voor SW geïnitieerden en mensen die Open Path training gedaan hebben (maandelijks).
Voor nadere informatie over inhoud, tijden en inschrijving zie www.sufiway.org   

Tips 

Terugkijktip: Boedha in de polder

 ’Boeddha in de polder’ is een nieuw KRO-NCRV programma onder de noemer De Boeddhistische Blik. In een zesdelige serie onderzoekt Joris Linssen hoe spiritualiteit de Nederlandse kijk op het leven heeft veranderd. Hij gaat in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders die de oosterse filosofie w.o Soefisme hebben ontdekt en een (persoonlijke) crisis hebben weten te  transformeren. Wat kan deze levenswijze ons brengen, met name in deze uitdagende tijd? Is het voor iedereen haalbaar om gelukkig en verlicht door het leven te gaan? De serie was te zien van 27 t/m 31 december 2021 en kan terug gekeken worden via de gebruikelijke kanalen. Bojvoorbeeld Npostart
 
 

Vooruitblik volgende kwartaal

De Kracht van Vergeving met Zenleraar Irène Bakker

26 - 29 mei 2022 (Hemelvaart), Katwijk aan Zee

Wie niet kan vergeven, sluit zijn hart
-Hazrat Inayat Khan-

Iemand anders of jezelf vergeven is niet makkelijk en vraagt tijd en moed. Je kunt niet vergeven totdat je dat wilt. En alleen jij weet of en wanneer je kunt vergeven. Dat moet een persoonlijke keus zijn die in vrijheid is genomen. Ook om vergeving kunnen vragen is een proces dat veel kanten heeft en tijd vraagt. Vergeven is niet het ontkennen, maar juist erkennen wat is gebeurd en daardoor het ’verhaal’ en de pijn achter je te kunnen laten.
Verzoening met wat is geweest verzacht de pijn die we vaak al lang met ons meedragen. Zowel vergeven als vergeving krijgen werkt bevrijdend. Het helpt om weer anders in het leven te gaan staan, los van bitterheid of wrok.

Naast o.a. (schrijf)oefeningen en geleide meditaties zullen we mediteren en in stilte wandelen in de duinen en langs het strand van Katwijk. De periodes van stilte hebben een heilzaam effect op een proces van loslaten en opnieuw beginnen, met een geopend hart!

Deze workshop kon vanwege Corona al 2 jaar niet doorgaan op Terschelling. Degenen die zich daarvoor hadden opgegeven hebben tot 1 januari voorrang gekregen bij plaatsing. Wacht daarom niet te lang met inschrijven omdat een deel van de beschikbare plaatsen inmiddels vergeven is.

Locatie: Soefi Tempel Universel Murad Hassil, Zuidduinseweg 5, 2225 JS Katwijk aan Zee (www.universel.nu). Overnachting zelf regelen, bijvoorbeeld de vlakbij gelegen Strandcamping Zuidduinen of een van de vele B&B’s en hotels in de buurt

Datum en tijden: Donderdag 26 mei 15 uur (aankomst vanaf 14 uur) tot zondag 29 mei na de lunch

Kosten workshop: 110 of bij reductie 70 plus 150 voor huur en catering

Betaling: de totale kosten 260 (of 220 bij reductie) overmaken op rekeningnummer IBAN NL86 INGB 0004 8951 29 t.n.v. Sufi Way NL onder vermelding ’Kracht van Vergeving’

Annuleringsregeling: Tot 4 weken vóór aanvang van de workshop kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je 50% van de kosten verschuldigd.
Als je zelf voor een plaatsvervanger zorgt of iemand van de wachtlijst kan jouw plaats innemen, dan hoef je alleen 20 euro administratiekosten te betalen.
Mocht de workshop vanwege de Corona maatregelen niet door kunnen gaan, dan krijg je je betaling terug.
PS Het is het overwegen waard om bij je (doorlopende) reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten.

Aanmelden en praktische informatie: Elmer Koole: elmerkoole@gmail.com / 06 2709 3762

Inhoudelijke informatie: Irène Bakker 0481-451792

Organisatie: Zen Spirit i.s.m. Sufi Way Nederland. Zie www.zenspirit.nl en www.sufiway.nl

 

HUMAN BEING, een programma met Pir Elias Amidon 

7-11 juni 2022 in het New Eden Retreat Center (NL)

Na meer dan twee en half jaar komt Pir Elias Amidon weer met een programma naar Nederland. Pir Elias omschrijft thema van het programma met de volgende woorden:

In this experiential retreat we will dive into the beauty of our human-beingness, the place where our spirit-nature is revealed through our earthling nature, or we could say, where our awakening is embodied. This ”place” is what Ibn Arabi describes as ”a station between this and that, not one of them, but the totality of the two.” It is here where all the limitations and potential of our personal lives meet the freedom of our awakening hearts, where the challenges of responding to our hurting world meet our love.

A central focus of our time together will be to relax into our basic nature while moving about in the everyday world, engaging with what occurs while remaining open to the spaciousness of pure being. To help us in this magic we will turn to many of the ”practices” of the Open Path: self-inquiry, the self-liberation of thought, the Practice of Living Presence, the Welcoming Practice, Nirtan Chi, the Nirtan of the Heart, the Nirtan of Coming Home, Wandering Freely without Fear, as well as musical meditations, periods of silence both still and moving, and unstructured play.


Nadere informatie over inschrijving volgt op www.sufiway.org en www.sufiway.nl  

Voor informatie over New Eden Retreat Center kijk op www.neweden.org

Dit programma komt in de plaats van het eerder voor april aangekondigde programma The Invisible Offering

Inspiratiedag Sufi Way Nederland 30 oktober 2022

Na 2 succesvolle inspiratiedagen in 2020 en 2021 zal de Celebrantengroep ook dit jaar weer een dag voor leden en belangstellenden organiseren. Nadere informatie volgt op www.sufiway.nl

Terugblik:  Inspiratiedag over vertrouwen

Op zaterdag 9 oktober werd er onder leiding van de celebranten  een inspiratiedag gehouden in de Universel Murad Hassil te Katwijk aan Zee. Er waren 22 deelnemers. Het thema was vertrouwen. 
 
Ter voorbereiding werden de deelnemers in de gelegenheid gesteld hun gedachten en gevoelens over vertrouwen met elkaar te delen. Daardoor ontstond gezamenlijkheid en verdieping.
 
In de morgen hield ieder van ons een korte presentatie, die meestal te maken had met het voorwerp, een symbool van vertrouwen, dat we hadden meegebracht. We legden daarna die voorwerpen in het midden van de kring op een altaar, waarna ze een inspiratieherinnering werden voor een ander.
’s Middags vond er een communal invocation plaats. Dit is een meditatie, waarbij ieder persoonlijk een mantra ontvangt. Het met elkaar in alle toonaarden laten klinken van die verschillende mantra’s is een zeer intense ervaring. Mijn woorden schieten te kort om daar verder iets over te zeggen. In de avond werd de dag afgesloten met een gezongen zikr. 
 
Zo mooi en inspirerend heb ik deze dag ervaren, waar gezamenlijkheid en afstemming zo belangrijk waren. Het weer was prachtig en er was genoeg gelegenheid om elkaar tijdens de heerlijke maaltijden en daarbuiten te ontmoeten. Vaak denk ik terug aan die mantra, die dan weer zingt in mijn hart. 
Elveerah. 
 
 

 

Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord ”zikr” (of ”zik’r” of ”dhikr”) betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

21-11-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 Kwartaal 4
3-8-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 3
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 2
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 1
10-12-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland kwartaal 4 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland - 2e Kwartaal 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way 1ste kwartaal 2019
7-10-2019Nieuwsbrief Sufi Way - 4e Kwartaal 2019
1-7-2019Nieuwsbrief Sufi Way 3e kwartaal 2019