Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 2e KWARTAAL 2024
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


Voorbereiden

De tuin is gespit, de laatste pastinaken zijn geoogst en alle bedden zijn van een laagje compost voorzien. Paden zijn rechtgetrokken en de rekken voor de peultjes zijn geplaatst. De pruimenboom begint al te bloeien en soms is het al best aangenaam om even buiten op het bankje in de zon te zitten. We zien de spinazie en de worteltjes al in rijen in de nu nog zo kale bedden staan. We zijn in blijde afwachting van wat komen gaat.

Zo kijken we ook vol verwachting uit naar de komende "Karavaan" in Katwijk volgende maand. Onderdak is geregeld, nu nog spullen klaarleggen die beslist mee moeten. We zien in gedachten al de mensen in en rond de Universel rondlopen. We verwachten inspirerende bijeenkomsten en we hopen oude en nieuwe vrienden te ontmoeten. We zijn er klaar voor.

Agenda 1e kwartaal 2024

Ledenvergadering Sufi Way 13 april in Haarlem

Zaterdag 13 april 13:30 - 20:00 uur
Locatie: Soefi Huis, Burgwal 38zw-40, 2011 BE Haarlem

We zijn deze keer te gast bij onze vrienden van Soefi Contact in Haarlem. 

Het programma bestaat uit een formeel gedeelte (de 'officiële' ledenvergadering) en een informeel deel met ruimte voor ontmoeting en verdieping.

13:30 Inloop met thee/koffie
14:00-15:30 Rondje: hoe gaat het? Daarna: start Ledenvergadering
15:30-16:00 Pauze
16:00-17:00 Vervolg ledenvergadering
17:00-17:30 Pauze
17:30-18:30 Muzikale Meditatie
18:30 Avondmaaltijd (verzorgd door het bestuur)
20:00 Opruimen; graag vrijwilligers

De stukken voor het formele deel (agenda, financieel verslag, secretarieel verslag) worden binnenkort verzonden. Laat graag tijdig weten of je komt, ook in verband met de catering.

Het bestuur van de Sufi Way ziet er naar uit om de leden weer te kunnen begroeten en ontmoeten.

Love’s Caravan Experiencing the Way of the Sufi

Een internationale 5-daagse bijeenkomst met Pir Elias en Vrienden 24 – 29 mei 2024

Plaats: Universel, Murad Hassil, Katwijk-aan-Zee, Nederland

In het voorjaar van 2024 organiseert de Sufi Way een 5-daagse retraite in de mooie Universel in de duinen bij de Noordzee. Iedereen is van harte welkom.

Onze retraite zal gewijd zijn aan de directe ervaring van liefde, dit mysterieuze geschenk dat ons verenigt met al het zijn. Gedurende onze tijd samen oefenen we ons te openen voor het bewust zijn in het huidige moment, de bron van liefde, mededogen, wijsheid en vreugde.
De retraite omvat periodes van meditatie, intense oefeningen, stilte, zang, muzikale meditaties, zelf-onderzoek, presentaties over het Open Pad, soefi-kosmologie en psychologie, poëzie, maar ook wandelingen in de duinen, nachtmeditaties en meer.

Deze retraite wordt gesponsord door de Sufi Way en wordt gratis aangeboden. De maaltijden en overnachting tijdens de retraite zijn wel voor eigen rekening. Lunches en diners worden ter plaatse tegen een bescheiden vergoeding verzorgd. Bij inschrijving reserveer en betaal je de maaltijden.

Omdat er bij de Soefitempel geen overnachtingsaccommodatie is, zul je dit zelf moeten regelen. Doe dat zo snel mogelijk. In deze  flyer vind je een paar tips. 

Meer informatie is te vinden op de internationale Sufi Way site én op www.sufiway.nl. Om je te registreren en te betalen voor de maaltijden kun je het beste deze pagina gebruiken waar je kunt kiezen of je met Creditkaart of met iDeal betaalt. 

SAMA met Omar and Suzanne Inayat-Khan

Zaterdag 1 juni 2024  19:00-21:00
Anna Paulownastraat 78, 2518BJ Den Haag

THIS LOVE - DEZE LIEFDE

Als we van elkaar houden, gaat onze liefde rechtstreeks door naar waar het vandaan kwam.
Pir Elias Amidon

Kom naar de Sama in de Grote Zaal van het Centrum voor Universeel Soefisme, naast het Vredespaleis in Den Haag.
Het thema voor de avond is ‘This Love’. Door middel van gebed, gedichten en andere oefeningen zullen we ‘This Love’ verkennen, ter voorbereiding op de zikr ‘Stream of Love’, geleid door Omar.
De deuren gaan om 19.00 uur open, de Sama begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.
Laat  Suzanne weten als je van plan bent om te komen in verband met de inrichting van de zaal. Als je vragen hebt over Sama, de locatie of andere onderwerpen, schrijf dan gerust naar Suzanne. Toegang gratis, donatie welkom.

 

Regionale activiteiten in Amsterdam, Katwijk, Schoorl

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   Vrijdagavond 12 april, 10 mei, 14 juni
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/ 06 16024473

 Leesgroep - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Samen teksten lezen van Inayat Khan
Wanneer:   Vrijdagochtend om de twee weken
Waar:   Katwijk, bij Elveerah thuis
Tijd:   Tussen 10.30 uur en 12.30 uur
Kosten:   geen
Opgave:   Elveerah Leschot, eleschot@kpnmail.nl, tel: 071 4021005

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   donderdag 25 april, 27 juni 
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur
Kosten:   € 7 (i.v.m. huur en reiskosten zikr leider)
Opgave:   celebranten@sufiway.nl

De zikr wordt in april geleid door Khidr Braakman en in juni door Marjolein Mabelis.

Open middagen - Schoorl (Sufi Way Associated Program)

 

  

De bijeenkomsten zijn gericht op de zojuist verschenen Nederlandse vertaling van Elias Amidons boek: Het Open Pad. Er wordt nader op de inhoud ingegaan, vragen, antwoorden, persoonlijke uitwisselingen en geleide meditaties. We sluiten elke bijeenkomst af met een muzikale meditatie. 

Wanneer:    Donderdagen 18 april, 16 mei, 13 juni
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Schoorl
Tijd:   14:00 uur tot ongeveer 16.30 uur
Kosten:    geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:    Umtul Valeton-Kiekens, muvaleton@gmail.com, 06 51250493

 

Healing ceremonie - online

Wat:     Ceremonie voor heling
Wanneer:    17 april, 15 mei, 19 juni
Waar:    Online, zonder publiek
Tijd:    Ca 20.00 uur
Kosten:    geen 
Opgave:  

 celebranten@sufiway.nl

 
Iedere maand is er een online healing-ceremonie om helende energie te kanaliseren voor maximaal 10 individuele mensen. Daarnaast concentreren we ons op de aarde met al het leven dat eraan verbonden is.
 
Heb je naasten die ondersteuning nodig hebben of ziek zijn en die graag opgenomen willen worden in de ceremonie, of wil je zelf graag opgenomen worden, laat het ons dan weten via celebranten@sufiway.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.
Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

           Illustratie: "De kern" van Umtul Valeton-Kiekens. Acryl op canvas.

Het Open Pad

De Nederlandse vertaling van The Open Path, van Elias Amidon is verschenen: Het Open Pad.
Het boek is bedoeld voor een ieder, die aan dit ontwaken is toegewijd en daar op dagelijks niveau aan wil werken. Door de zorgvuldige samenstelling van de inhoud en door Elias Amidon niets over het hoofd ziende volledigheid, is dit daartoe een uitstekende gids; het biedt naast mooi geschreven essayistisch proza, oefeningen, geleide meditaties en wat te doen als je een en ander weer vergeet en terugvalt in patronen. Kortom hoe je een en ander in het dagelijks leven kunt integreren. Als je denkt wie ben ik dan als ik al het bovenstaande achter me moet laten? Lees het boek, je leven wordt alleen maar voller naarmate je jezelf leger maakt  ... en ja de paradoxen komen ook langs en vooral ook humor, hoe je een volledig mens kunt worden, en gek genoeg dien je daartoe heel veel achter je te laten. Je vastgeroeste gewoontes en patronen, aannames, vooronderstellingen, meningen en andere ego-gerichte activiteiten. Dit boek is bedoeld als een gids die je de weg kan wijzen naar het spontane open bewustzijn dat ons geboorterecht is, de vertrouwde aard en de basis van al dat leeft. 
 
Stel je bijvoorbeeld voor dat ik na een zware dag van mijn werk thuiskom met een tas vol boodschappen en struikel over de stoep van de voordeur. Dan zou ik gewoon weer overeind kunnen komen, de boodschappen oprapen en naar binnen gaan, zonder er verder bij stil te staan. Maar misschien voel ik in plaats daarvan wel een vlaag van woede opkomen. Ik ben al begonnen iets op te bouwen, zelfs op dit vrijwel onbewuste niveau: iemand moet hier de schuld van krijgen. Ik kijk om me heen om de oorzaak van m'n boosheid te achterhalen. Wie heeft me afgeleid? Wie heeft de stoep niet gerepareerd? Waarom moet ik ook altijd de boodschappen doen? Deze oorzaken of toestanden rond mijn situatie worden in vrij korte tijd door een steeds uitvoeriger verhaal verbeeld in mijn geest. Al gauw worden voorgeschiedenissen, allerlei mensen en zelfs toekomstvoorspellingen verweven tot een steeds sterker wordende overtuiging: Ik moet hier ook alles doen. Niemand heeft in de gaten hoe vreselijk moe ik eigenlijk ben. Ze geven meer om zichzelf dan om mij. Ik wil verhuizen! Terwijl ik in het begin misschien nog vrij was om de boosheid slechts te signaleren en die op z'n eigen tijd tot rust te laten komen, heb ik nu een hele reeks aan ideeën, overtuigingen en gevoelens op elkaar gestapeld zodat de hele ervaring massief, dichtgetimmerd en onveranderlijk aanvoelt. De constructie is een fixatie aan het worden. Zulke constructies ontstaan natuurlijk soms gewoon en lossen dan ook weer op, zoals dat gaat met dat soort klagerijtjes over de wereld. Op andere momenten versterken ze de opgehoopte fixaties die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd en worden we er een onderdeel van.
 
Een citaat van een lezer uit de Verenigde Staten: ‘Dit is een van de meest heldere en praktische boeken die ik ooit gelezen heb over subtiel nonduaal ontwaken. Je voelt met je hele hart aan dat Elias Amidon dat pad  gedegen heeft bewandeld en uiteindelijk tot de conclusie komt dat er geen pad is.’
 
Elias Amidon is de geestelijk leider van de Sufi Way, een niet sektarische mystieke orde, die geworteld is in het soefisme van Soefi Inayat Khan. Daarnaast heeft hij veel invloed ondervonden van leraren vanuit alle windstreken en geestelijke en psychologische richtingen.
 
 
 
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Panta Rhei en verkrijgbaar in de boekhandels en online te bestellen. Prijs € 24,50 ISBN 978.90.8840.264.7  NUR 728
Paperback, 240 pagina’s Vertaling: Lenneke Lennings, Umtul Valeton-Kiekens, Reina de Wit.

Een gedicht van Rumi

Rumi schreef gedichten die de lezer kunnen raken, toevallig langskomen en dan treffend lijken weer te geven wat je op dat moment doormaakt. Het hieronder staande gedicht van Rumi sprak Nadaly bijzonder aan. Nadaly: "Rumi kan me optillen uit de vernauwing waar ik me soms in bevind. In een gedicht wordt een opening geboden die de beperking van mijn persoonlijke beleving overstijgt. Mijn verzet en gemor verliezen hun zin, het besef van essentie wordt gewekt en oneindige liefde stroomt."

Een uiterst slechte gewoonte 

Mijn meest slechte gewoonte is om wanneer ik de winter beu ben 
een kwelling te zijn voor hen met wie ik samen ben. 
 
Als jij er niet bent, groeit er niets. 
Ik ontbeer helderheid. Mijn woorden
verdraaien in zichzelf en raken verknoopt.
 
Hoe heel je bedorven water? Door het terug te laten stromen naar de rivier. 
Hoe heel je slechte gewoonten? Door mij in jou op te laten gaan. 
 
Wanneer het water blijft rondtollen in de draaikolken van gewoonten, 
graaf een uitweg door de bodem
naar de oceaan. Er bestaat een geheim medicijn 
alleen gegeven aan hen van wie de pijn zo intens is 
dat zij de hoop hebben verloren.
 
De hoopvollen zouden zich gedupeerd voelen als ze zouden weten.
 
Houd je ogen zo lang als je kunt gericht op de Vriend die je lief hebt, 
of die vriend nu bij je aan het weggaan is
of bij je terugkeert.
 
Gedicht van Rumi, vertaling van Nadaly uit de Engelse versie van Coleman Barks. 
 
 
 

Vooruitblik

Sufi Way Inspiratiedag zaterdag 16 november

Dit najaar organiseren de Celebranten weer de Sufi Way Inspiratiedag.
Noteer alvast de datum: 16 november.
Het thema is deze keer Heelheid.
We leven in een tijd waarin fragmentatie en afgescheidenheid makkelijk ontstaat, zowel buiten ons als in onszelf. Deze dag willen we met minimale verbaliteit een veld creëren van herstel, eenheid en heling.
Je kunt je belangstelling voor de dag al kenbaar maken bij celebrant@sufiway.nl
Nadere informatie volgt op een later moment.                               Heelkruid- Sanicula europaea

Afgelopen kwartaal

Terugblik op programma Entering into Silence, 10-21 februari 2024

Een wandelretraite in de Marokkaanse woestijn met Karim Noverraz en Elmer Koole.
 
Afgelopen februari zijn we weer met een mooie groep voor een stilte – wandel retraite de Marokkaanse woestijn ingegaan. Ook deze editie was de samenstelling van het reisgezelschap heel internationaal met deelnemers uit de VS, Duitsland, Zweden, Pakistan en flink aantal pelgrims uit Nederland.
 
Iedere dag begon met de introductie van één van de 99 namen van Allah. Die naam droegen we met ons mee en was onze gids gedurende die dag. Om onze bezorgdheid over de oorlogen, en onze verbondenheid met het lijden uit te drukken, was de naam die we de eerste dag bij ons droegen As Salam, vrede. Vrede in ons hart, vrede in de wereld.
 
Overdag liepen we overwegend in stilte en we konden ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn ons verbindt met onze eigen innerlijke stilte. ’s Avond was er ruimte voor zikr, sohbet en geleide meditaties. Overdag tijdens de lunchpauze werden in groepjes van twee de opgedane ervaringen en inzichten met elkaar gedeeld. En ook over wat je mee naar huis wilt nemen en in wilt zetten voor je zelf en voor het welzijn van anderen.
 
Dit jaar niet zoals de vorige editie extreem weer met regen, harde wind en lage temperaturen. Het was droog en heel warm voor de tijd van het jaar. En schokkend ook om te horen dat er sinds vorige jaar nauwelijks nog regen is gevallen. Marokko kampt al een aantal jaren met extreme droogte wat goed te zien was aan de verdroogde dadelpalm plantages.
 
De vijfde dag van de wandelretraite was een dag van vasten en van individuele retraites op een zelf gekozen plaats  in de buurt van het basiskamp. ’s Morgens vroeg stapten de deelnemers vanuit een kring één voor één naar voren om twee kaarten te pakken uit twee orakelschalen: één schaal met kaartjes met de windrichting waarin je plek moeste zoeken en één schaal met kaartjes met een ‘flash’ van Elias Amidon. Na een zegen van een van de begeleiders (Karim, Elmer) verliet de betrokken persoon de cirkel in de aangegeven windrichting. Aan het einde van de middag werd iedereen weer welkom geheten in de cirkel. Vandaar gingen we met elkaar weer naar het basiskamp waar het vasten en het zwijgen weer verbroken konden worden.
  
Na ruim een week keerde de groep weer terug naar het guesthouse Dar Daïf in het stadje Ouarzazate. De volgende morgen kon iedereen zijn ervaring delen in een Hartcirkel (luister vanuit je hart, spreek vanuit je hart en kom tot de hart van de zaak). We zaten met met elkaar op het dakterras van ons guesthouse met een prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas en het groene dal van het riviertje de Draa.
 
Mede dankzij de fijne  groep en de goede samenwerking met de Marokkaanse partnerorganisatie Désert et Montagne was het ook dit keer weer een prachtig en inspirerend programma.
 
Volgende editie: 15-26 februari 2025. Noteer maar vast!
 
 
  

Presentatie Het Open Pad: een terugblik

Eindelijk was het dan toch zover: de officiële presentatie van "Het Open Pad", de vertaling van Pir Elias Amidon's "The Open Path". De feestelijke bijeenkomst had zaterdag 30 maart plaats in Centrum De Roos in Amsterdam.

Na een kort welkomstwoord van de voorzitter van de Sufi Way vertelde Ger Storms het een en ander over zijn uitgeverij Panta Rhei en over de groeiende belangstelling voor non-dualiteit. Daarna ging Umtul Valeton-Kiekens in op het proces van de vertaling en op de inhoud van het boek. Umtul heeft de vertaling samen met twee andere ervaren vertalers (Reina de Wit en Lenneke Lennings) gedaan.

Een hoogtepunt was een videopresentatie met Elias Amidon. Hij bedankte (in z’n beste Nederlands) de uitgever en de vertalers. Aan de hand van een aantal vragen vertelde hij over het ontstaan en over het gebruik van het boek. Ook ging hij in op zijn bijzondere band met Nederland waar hij zijn eerste stappen zette op het Sufi pad en waar ook twee van zijn kinderen geboren zijn.

De bijeenkomst werd afgesloten met een geleide meditatie (uit het Open Pad boek) geleid door Umtul rond het ervaren van open bewustzijn en met een muzikale meditatie geleid door Marjolein Mabelis.
Het was een mooie middag, dank aan Hans Mabelis en Umtul voor de organisatie.

 

 

• Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord "zikr" (of "zik'r" of "dhikr") betekent letterlijk 'je herinneren', d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. 'Indiaas' harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

• De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein ('Indiaas') harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

• Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

• Sama betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poëzie, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

12-1-2024Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2024 Kwartaal 1
26-11-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 4
4-7-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 3
4-4-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 2
7-1-2023Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2023 Kwartaal 1
10-12-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 4
12-8-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 3
3-6-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 2
19-3-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 1