Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 1e KWARTAAL 2023
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


Landschappen

                                                                                                             Sneeuwlandschap met sloot. Jan Mankes  

Het nieuwe jaar startte zacht en mistig. De velden strekken zich groen uit, katjes van de hazelaar bloeien. Een paar weken geleden was er even een aankondiging naar witte velden, grijs bevroren sloten, een verwachting van ijs- en sneeuwpret. Maar dat ging al weer snel voorbij. 

Al die landschapsbeelden en verwachtingen blijven in onze gedachten. Misschien worden ze werkelijkheid, misschien nooit weer. Ondertussen kunnen we in gedachten dwalen in het landschap waar we ons het beste in thuisvoelen.

Agenda 1e kwartaal 2023

Entering into Silence, 10-21 februari 2023. 

Een wandelretraite in de Marokkaanse woestijn met Karim Noverraz en Elmer Koole.
Inschrijving sluit half januari
 
 
Voor de derde keer organiseren Karim Noverraz en Elmer Koole een meerdaagse Sufi wandel retraite in de woestijn van Marokko. 
Door de eeuwen heen is de woestijn gezien als een plaats voor bezinning. Deze wandelretraite biedt de mogelijkheid om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn zich kunnen verbinden met onze eigen innerlijke stilte, onze geest leegmaken en ons hart openen. 
Als we de woestijn inlopen, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en bezigheden achter ons te laten en ons over te geven aan onbegrensde openheid en stilte.
Voor meer informatie kijk op www.sufiway.nl of neem contact op met Elmer Koole elmerkoole@gmail.com   of 06 2709 3762
 
We don’t go into the desert to escape people
But to learn how to find them:
We do not leave them in order to have
Nothing more to do with them
But to find out the way
To do them most good
-Thomas Merton-

 

Healingceremonie

Ceremonie voor heling

12 januari, 8 februari en 9 maart

Online, zonder publiek
Om 20:00 uur
 
De komende maanden organiseren de celebranten drie keer een online healing-ceremonie om helende energie te kanaliseren voor maximaal 10 individuele mensen. Daarnaast concentreren we ons op de aarde met al het leven dat eraan verbonden is.
Heb je naasten die ondersteuning nodig hebben of ziek zijn en die graag opgenomen willen worden in de ceremonie, of wil je zelf graag opgenomen worden, laat het ons dan weten via celebrant@sufiway.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.
 

Regionale activiteiten in Amsterdam, Katwijk, Schoorl

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:   13 januari, 10 februari en 10 maart
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - ca. 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/ 06 16024473

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:    26 januari, 23 februari en 30 maart
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur
Kosten:   € 7 (i.v.m. huur en reiskosten zikr leider)
Opgave:   celebranten@sufiway.nl
De zikr van 26 januari wordt geleid door Monika Rietveld, die van 23 februari door Felix Erkelens en die van 30 maart door Marjolein Mabelis.
Tot en met juni 2023 is er op de laatste donderdag van iedere maand een zikr in de Universel. Vermoedelijk gaat dat ook in de tweede helft van het jaar zo. 
 

Open middagen - Schoorl (Sufi Way Associated Program)

Wat:     Open middag
Wanneer:    donderdagen 26 januari, 23 februari en 23 maart
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Schoorl
Tijd:   15.00 uur - ca. 17.00 uur
Kosten:   geen (of donatie aan Sufiway)
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens, muvaleton@gmail.com, tel: 072 5818779/ 06 51250493

Op de donderdagen tijdens het eerste trimester van 2023 is het onderwerp de curve van het leven...

Vanuit het kind, dat één is met zijn/haar omgeving, moeder, vader via de ontdekking van het ik, dat uitgroeit tot ego, de vervulling van het menszijn in de wereld en dan in de derde fase het afleggen van het ego, het inleveren van fysieke en mentale verworvenheden en hoe daar mee om te gaan.

  • 26 januari, thema Licht & onschuld 
  • 23 februari, thema Groei en vervulling
  • 23 maart, thema Loslaten in dankbaarheid

Na bespreking van het onderwerp, waarbij inbreng van bezoekers welkom is, doen we een muzikalen meditatie (zikr), passend bij het onderwerp.

 

De Inschrijving voor het programma Awakening met Pir Elias eind mei is geopend. Zie Vooruitblik

Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht het een keer niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

Tips en berichten

Wens voor 2023

Aquarel Umtul Valeton-Kiekens
 
Imagine there’s no heaven
Above us only Sky.
No countries,
Imagine all the people living in peace
And the world will be as One
No need for greed and hunger
A brother/sisterhood of mankind
All the people sharing all the world
And the world will be as One
 
(text from John Lennon’s Imagine)

 

Nieuws van de Universel

De Universel heeft een goed jaar achter de rug. De verhuur zit weer ruim op het pré-corona niveau.
Verder is renovatie en verbouwing van de benedenverdieping in afronding en wordt binnenkort begonnen met de verduurzaming van het Wakil huis (zonnepanelen, warmtepomp, betere isolatie). De financiering hiervoor is geregeld onder andere via de inkomsten uit huur en donaties.

Maar, vanwege de sterk gestegen energieprijzen vliegen de inkomsten uit huur momenteel net zo hard weer de deur uit. Sterker nog, omdat niet alle gestegen kosten naar de verhuurders doorberekend kunnen worden is het uiteindelijke netto resultaat van de verhuur negatief. Daarom heeft het bestuur van de Universel besloten om de investering in de verduurzaming van het tempelgebouw naar voren te halen en zo mogelijk in 2023 te realiseren. De plannen liggen klaar, de offertes zijn binnen, de gemeente heeft de vergunningen verleend en er is zicht op de (aanzienlijke) besparing die de maatregelen gaan opleveren.
Voor de uitvoering van dat energiebesparingspakket is echter wel aanvullende financiering nodig en daarom doet het bestuur van Universel een beroep op jullie allen voor een financiële bijdrage. Help mee aan een duurzame toekomst van de Universel. Voor giften en periodieke schenkingen kijk hier.
Er zijn ook mensen die de Universel benoemen in hun testament. Mocht iemand dat overwegen neem dan contact op het bestuur van de Stichting Universel Murad Hassil .

Vooruitblik 

AWAKENING IN A TROUBLED WORLD

Een driedaagse retraite met Pir Elias Amidon, 31 mei-2 juni 2023
Universel, Katwijk-aan-Zee
 
 
 
Ontwaken is niet iets wat alleen jezelf aangaat. Het herkennen van onze ware aard is tegelijkertijd een erkenning van ons collectieve lichaam, ons samen zijn en samen vallen met de hele schepping. Wat ons leven dan leidt, is niet langer angst of bezorgdheid, maar spontaan mededogen en vriendelijkheid. 
In deze retraite gaan we onszelf openen tot onze ware aard en ons collectieve lichaam - dit stralende, levende mysterie dat we delen met alle wezens - en bedenken we samen hoe we onze onrustige wereld het beste kunnen dienen.
De retraite omvat lezingen, geleide meditaties, muzikale meditaties, stiltemomenten, persoonlijke gesprekken en samen wandelen in de prachtige duinen in het voorjaar.
Voor inschrijving en nadere informatie kijk op  www.sufiway.nl of hier
Bellen of mailen voor informatie kan ook: elmerkoole@gmail.com, 06 2709 3762
De retraite begint op woensdag 31 mei om 14.00 uur en eindigt op vrijdag 2 juni na de lunch.
Na registratie ontvangt u een lijst met accommodaties in de buurt waar u kunt reserveren. Kamperen is ook mogelijk vlak bij de Universel. Kijk voor meer informatie over de locatie op www.universel.nl
Wacht alsjeblieft niet te lang met aanmelden en inschrijven. 

Inspiratiedag 2023

Op zaterdag 18 november 2023 organiseren de celebranten van de Sufi Way weer een inspiratiedag voor leden en belangstellenden. Nadere informatie volgt later dit jaar.

 

Afgelopen kwartaal

Inspiratiedag 2022

De celebrantengroep had weer een prachtrige programma voorbereid, waarbij de deelmemers op vele manieren werden betrokken.
Het thema van de jaarlijkse Inspiratiedag op zondag 30 oktober was "Scheppingskracht en Weerstand". Dat leverde van tevoren al een enorme stroom van gedachten en associaties op, die de deelnemers met elkaar deelden. Op de dag zelf was er in allerlei vormen een grote hoeveelheid creatieve uitingen. De Universel Murad Hassil was zelf ook een bron van inspiratie. De schitterende zonsondergang op die dag werd door vele deelnemers aanschouwd en vastgelegd.
 
 
Foto: Nan van Leeuwen
 

 

• Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord "zikr" (of "zik’r" of "dhikr") betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar z.g. ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

• De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

• Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

• Sema betekent letterlijk luisteren. Luisteren naar muziek, poëzie, elkaar en de stilte. Luisteren met het oor van het hart, de Ene.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

10-12-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 4
12-8-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 3
3-6-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 2
19-3-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 1
21-11-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 Kwartaal 4
3-8-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 3
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 2
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 1
10-12-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland kwartaal 4 2020