Ocean
The Sufi Way - The Open Path

NIEUWSBRIEF SUFIWAY NEDERLAND - 4e KWARTAAL 2022
agenda      tips en berichten      vooruitblik      terugblik


In beweging

Foto: Hans Jansen

Na een lange warme zomer hangt de herfst in de lucht. Zwermen spreeuwen verzamelen zich en maken prachtige patronen in de lucht. Spreeuwen maken zich op om naar het zuiden te vertrekken en andere zwermen komen juist aan uit het noorden. Beweging naar alle kanten, opwinding, verwachtingen. Zo zindert het ook weer van activiteiten, wij kunnen ook in beweging komen.

Agenda 4e kwartaal 2022

Inspiratiedag Sufiway

30 oktober in Katwijk

Het is intussen traditie geworden dat de celebranten van de Sufi Way elk najaar een programma verzorgen. We hebben telkens voor een thema gekozen en dat doen we dit jaar weer.
We leven duidelijk in een overgangstijd en er is veel gaande dat in de dualiteit terecht komt. Wat kunnen we vanuit onszelf in dit spanningsveld inbrengen? Hoe creëren we eigenlijk? En wat zorgt ervoor dat onze creatiekracht vaak niet in een vrije flow kan komen?

Het thema van de inspiratiedag is Scheppingskracht en weerstand.

Net zoals bij de vorige inspiratiedagen willen we het thema vooraf bij jullie als deelnemers in de week leggen en jullie vragen voorleggen die het thema al levend zullen maken. De antwoorden plaatsen we op een besloten website (die alleen toegankelijk is voor deelnemers) waar we onze ideeën over het thema verder kunnen laten ontwikkelen. Dan creëren we voor 30 oktober gezamenlijk een rijke weerspiegeling die tot een openbaring kan worden.

Jullie ontvangen na je opgave de vragen en aanvullende informatie. Geef je tijdig op zodat we deze dag niet voortijdig hoeven cancelen.

Thema: Scheppingskracht en weerstand.
Datum: 30 oktober 2022
Tijd:      10 uur t/m 21 uur
Plaats:  Universel Murad Hassil in Katwijk
Kosten: € 80 (inclusief koffie, thee en 2 maaltijden, dit is het minimum bedrag, een grotere bijdrage wordt op prijs gesteld).
Inschrijving: Marjolein Mabelis (celebrant@sufiway.nl; 0616024473)
Je inschrijving is definitief als je het bedrag hebt overgemaakt naar NL86INGB0004895129 t.n.v. De Sufi Way.
Voor vragen: Nadaly de Lege (celebrant@sufiway.nl; 0634681439)

 Michelangelo: De schepping van Adam, detail

 

Healing ceremonie
Wanneer:    Maandag 3 oktober, 7 november en 12 december
Waar:    Online, zonder publiek
Tijd:    20.15 uur tot ca 21.00 uur
Kosten:    geen
Opgave:  

 

De komende maanden organiseren de celebranten drie keer een online healing-ceremonie om helende energie te kanaliseren voor maximaal 10 individuele mensen. Daarnaast concentreren we ons op de aarde met al het leven dat eraan verbonden is.
Heb je naasten die ondersteuning nodig hebben of ziek zijn en die graag opgenomen willen worden in de ceremonie, of wil je zelf graag opgenomen worden, laat het ons dan weten via celebrant@sufiway.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie.
 

Regionale activiteiten in Amsterdam, Katwijk, Schoorl

Muzikale meditaties - Amsterdam (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Zikr zie onderaan
Wanneer:    11 november en 9 december
Waar:   Roetersstraat 6III, 1018 WC Amsterdam
Tijd:   19.30 - ca. 21.45 uur
Kosten:   geen (of donatie aan sufiway)
Opgave:   Marjolein Mabelis, marjolein@mabelis.nl, tel: 020 6267225/ 06 16024473

Muzikale meditaties - Katwijk (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Musical Tuning zie onderaan
Wanneer:    29 september, 27 oktober en 24 november
Waar:   Universel Murad Hassil, Katwijk aan Zee
Tijd:   20.00 uur
Kosten:   € 7 (i.v.m. huur en reiskosten zikr leider)
Opgave:   celebranten@sufiway.nl

De zikr van 29 september wordt geleid door Felix Erkelens en Monika Rietveld samen; die van 27 oktober door Felix Erkelens en die van 24 november door Marjolein Mabelis. 

Open middagen en avonden in Schoorl (Sufi Way Associated Program)

Wat:    Korte voordracht en/of geleide meditatie over een thema. Een ieder kan vanuit zijn of haar hart (Sohbet) daar op ingaan. Vragen stellen kan ook natuurlijk. Na een pauze is er een muzikale meditatie, passend bij het thema.
Wanneer:    * woensdagavond 26 oktober, thema Harmonie, tussen 20.00 en 22.00 uur
* donderdagmiddag 27 oktober, thema Harmonie, tussen 15.00 en 17.00 uur
* donderdagmiddag 24 november, thema Schoonheid, tussen 15.00 en 17.00 uur
Waar:   Jan van Scorelpark 13, 1871 EV Schoorl
Kosten:    geen
Opgave:   Umtul Valeton-Kiekens, muvaleton@gmail.com, tel: 06 51250493
     

Fly me to the moon”. Umtul Valeton-Kiekens

De vogel vliegt het licht van de volle maan de wereld rond en brengt hoop, genezing en geluk. Ogenschijnlijk vernieuwt de maan zich elke maand, maar in feite is ze altijd vol en stralend, het is alleen een schijngestalte die wij vanaf de aarde kunnen waarnemen.
Zo is het ook gesteld met onze ervaring in het leven, de ene dag lijkt het licht dat van binnenuit komt stralender en lichter dan de andere, maar in feite is het licht er altijd en even stralend en helder.

Lezen uit het werk van Hazrat Inayat Khan

Vanaf 7 oktober wordt om de twee weken op vrijdagochtend tussen 10.30 uur en 12.30 uur een hoofdstuk gelezen van de ’Alchemie van het Geluk’, een verzameling losse lezingen van Hazrat Inayat Khan. 
Locatie: bij Elveerah in Katwijk.   
Aanmelden kan via telefoonnummer 07140 21005 of via mailadres: eleschot@kpnmail.nl 


Kijk voor meer informatie, laatste informatie en routebeschrijvingen op www.sufiway.nl. Mocht een activiteit niet door kunnen gaan dan wordt dat ook daar aangekondigd.

 

   Passiebloem.Umtul Valeton-Kiekens

Passiebloem... de hele zomer door geef je ons een voorbeeld van volledige overgave aan en opening van je jezelf voor de Zon. Nu in de herfst toon je ons de vruchten daarvan. 

Vooruitblik 

Enter Into Silence. 11-21 februari 2023 

Een wandelretraite in de Marokkaanse woestijn met Karim Noverraz en Elmer Koole

Voor de derde keer organiseren Karim Noverraz en Elmer Koole een meerdaagse Sufi wandel retraite in de woestijn van Marokko.
Door de eeuwen heen is de woestijn gezien als een plaats voor bezinning. Deze wandelretraite biedt de mogelijkheid om te ervaren hoe de uitgestrekte leegte en stilte van de woestijn zich kan verbinden met onze eigen innerlijke stilte, onze geest leeg maakt en ons hart kan openen.
Als we de woestijn inlopen, worden we uitgenodigd om onze gehechtheden en bezigheden achter ons te laten en ons over te geven aan onbegrensde openheid en stilte. Voor meer informatie kijk op www.sufiway.nl of neem contact op met Elmer Koole elmerkoole@gmail.com of 06 2709 3762

We don’t go into the desert to escape people
But to learn how to find them:
We do not leave them in order to have
Nothing more to do with them
But to find out the way
To do them most good
-Thomas Merton-

Programma met Pir Elias Amidon 31 mei - 2 juni 2023

Na de succesvolle retraite in juni dit jaar komt Elias Amidon, geestelijk leider van de Sufi Way (‘Pir’), volgend jaar weer naar Nederland.
Hij zal een programma leiden in de Universel, Katwijk aan Zee van woensdagmiddag 31 mei vanaf 2 uur tot vrijdagmiddag 2 juni tot 2 uur.
Nadere details wat betreft het thema en de inschrijving volgen nog. Hou ook de websites in de gaten van sufiway.nl en sufiway.org

 

Afgelopen kwartaal

 Viering 100 jaar Murad Hassil 25 september 2022

Afgelopen maand was het precies 100 jaar geleden dat de brenger van de Soefi boodschap van Liefde, Harmonie en Schoonheid Hazrat Inayat Khan in de duinen van Katwijk een bijzondere ervaring had. Verder was het (iets meer dan) vijftig jaar geleden dat de Soefitempel Universel Murad Hassil is geopend. Twee bijzondere jubilea dus.
Zondagmiddag 25 september is dat gevierd met een prachtig programma met muziek van onder meer Thijs van Leer op de vleugel en de sitarspeler Tammo Heikens, toespraken door de leiders van internationale universele soefi organisaties (deels per video) en een informele eredienst waar uit 6 heilige geschriften van de wereldreligies is gelezen. Na afloop was er een informeel samenzijn in de zaal van de beheerderswoning (wakilhuis).
Mocht je geïnteresseerd zijn in het programma,dan kun je dat hier bekijken. Het programma is grotendeels in het Engels.

 

Herdenking sterfdag Pir-O-Murshid Fazal Inayat-Khan

Op 26 september jongsleden heeft op de begraafplaats Oud Eik en Duinen de herdenking plaats gevonden van de sterfdag (Visalatday) van Pir-O-Murshid Fazal Inayat-Khan.
In een ontmoeting tussen Hakima Vis en Felix Erkelens is dit idee van de herdenking ontstaan. Hakima Vis zorgt al geruime tijd met liefdevolle toewijding voor de graven van Pir-O-Murshid Musharaff Moulimia Khan, Murshida Shahzadi Khan-de Koningh en Pir-O-Murshid Fazal Inayat-Khan.

We waren met zijn zevenen. Terwijl zon en regen elkaar afwisselden groeide een sfeer van intimiteit, dankbaarheid en zegening. Het is een kort en krachtig ritueel geworden: geopend met de aanhef, daarna zikr Ya Kayoum, gedicht van Murshid Fazal: You can always love more. Een lied: Feel the Blessing en afgesloten met het gebed Khatoum.   

Tekst en foto: Nadaly de Lege

Gedicht van Murshid Fazal:

I’ll tel you something
which I’ve said many times before I said it many times before
and I always feel very deeply when I say it.

There is always more love,
you can always love more,
you always can.

The more you love
the more you can love
it’s an unlimited abundance
and it is not confined
As soon as you confine it, it crumbles

People want to attach love to some kind of pre-ordained
specified model of a relationship.

Love is abundant and it does not belong to any model.

It’s always there within you,
whether you love a person,
or whether you love the universe,
or whether you just love,

You have it.

 


 

• Zikr is een vorm van meditatie uit de soefi-traditie. Het woord "zikr" (of "zik’r" of "dhikr") betekent letterlijk ’je herinneren’, d.w.z. herinneren wat je oorsprong is. Je wendt je met je hele wezen tot de ene, binnen je en buiten je. Zingend, meestal met ondersteuning van een of meer instrumenten (wij gebruiken meestal een draagbaar ’Indiaas’ harmonium) herhalen we een devotionele of mantra-achtige tekst op een specifieke toonladder. Er zijn, qua vorm, verschillende tradities; van ritmisch, met begeleiding van trommels, tot traag en melodieus. De Sufi Way kent een rijke traditie van melodieuze Zikr melodieën; sinds Sufi Inayat Khan deze meditatievorm naar het westen bracht heeft elke volgende Pir nieuwe melodieën aan de traditie bijgedragen.

• De musical tuning is een meditatie waarbij we, net als bij Zikr, samen zingen. In tegenstelling tot de Zikr is er geen vaste melodie, geen herhaling en gewoonlijk geen tekst. De klank komt to stand in voortdurende afstemming met elkaar, waarbij de basis wordt aangegeven door de tonen van een instrument; meestal een klein (’Indiaas’) harmonium. Afstemmen op elkaar gaat over in het afstemmen van ons lichaam, ons hart en onze ziel op de Ene.

Voor deze vormen van meditatie is geen enkele muzikale kennis of stemtraining nodig.

• Bij de Informele Dienst worden teksten uit de verschillende religieuze tradities gelezen, vaak rond een bepaald thema. Er zijn gebeden, stilte en muziek. Er wordt een kaars aangestoken, die symbool staat voor eenheid en goddelijke waarheid.

 

Ander email-adres? Deze nieuwsbrief opzeggen?  Klik hier .

 


Eerdere berichten:

12-8-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 3
3-6-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 2
19-3-2022Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2022 Kwartaal 1
21-11-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 Kwartaal 4
3-8-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 3
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 2
13-4-2021Nieuwsbrief Sufiway Nederland 2021 kwartaal 1
10-12-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland kwartaal 4 2020
7-4-2020Nieuwsbrief Sufi Way Nederland - 2e Kwartaal 2020